Aromatyczna owsianka na bazie płatków błyskawicznych to szybka przekąska lub pomysł na śniadanie. Najlepiej wykorzystywać jednak te górskie lub zwykłe, ze względu na to, że zawierają więcej składników odżywczych oraz witamin. Dodatkowo, dzięki pełnemu przemiałowi możemy uzyskać kremową konsystencję i gęstość, o jakiej zawsze marzymy. Jeżeli lubicie jeść owsiankę na ciepło, to z pewnością spodoba wam się ten sposób jej przygotowywania. Nasz składnik to hit, który rewelacyjnie zastąpi mleko czy wodę. Spróbujcie, a z pewnością nie pożałujecie.

Jak zrobić pyszną i gęstą owsiankę?

Dla wszystkich fanów wyjątkowo gęstej, pożywnej owsianki niezawodną metodę, która sprawi, że popularny śniadaniowy przysmak zamieni się w kulinarne arcydzieło.

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich lub zwykłych
  • szczypta soli
  • szczypta cukru lub łyżeczka miodu
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  1. Wlejcie mleko kokosowe do garnka i zagotujcie;
  2. Wsypcie płatki owsiane i zamieszajcie;
  3. Dodajcie miód, sól oraz cynamon. Może być również w lasce - odda delikatny aromat;
  4. Po około 5 minutach zdejmijcie z palnika i pozostawcie pod przykryciem, aż płyn się wchłonie. Tak przygotowana owsianka doskonale smakuje z dodatkiem świeżych owoców. 

Co wybrać do owsianki - napój kokosowy, mleczko kokosowe czy krem kokosowy?

Napój kokosowy to rozwodniony ekstrakt kokosa wraz z wodą kokosową. Mleczko kokosowe jest gęstsze i bardziej tłuste - dzięki temu gotowana na nim owsianka ma cięższą i bardziej zwartą teksturę. W sklepach znajdziecie też krem kokosowy,  jednak tego nie polecamy do owsianki, ponieważ będzie zbyt treściwy - krem używamy do deserów, "bitej śmietany" czy lodów. Zawsze sprawdzajcie na etykiecie skład produktu, który powinien być pozbawiony zagęstników oraz konserwantów.