Drzewko laurowe kupicie w większych marketach lub na bazarku, na dobrze wyposażonych stoiskach z ziołami, a czasami również w kwiaciarniach. Pieczeń wieprzowa z liśćmi laurowymi jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. To zasługa nie tylko aromatu liści, ale również czosnku. Możecie wykorzystać świeży, ale istnieje też interesująca alternatywa, która nada pieczonemu schabowi jeszcze lepszy smak.
Marynata do schabu pieczonego z czosnkową niespodzianką
W niektórych sklepach i w internecie można kupić wędzony czosnek, który nadaje pieczeni oryginalny smak i wędzony, dymny zapach. Taki czosnek zrobicie sami w piekarniku z opcją grilla. Wystarczy owinąć główkę w łupinach folią aluminiową i piec go w temperaturze 90 st. C przez 20-50 minut. Im dłużej, tym lepiej.
Czosnek po podpieczeniu podzielcie na ząbki i obłóżcie nim schab - patrzcie punkt 6. przepisu. Możecie upiec więcej i część wycisnąć prosto na ciepłą grzankę. Powstanie pyszna, aromatyczna, lekko wędzona, a jednocześnie karmelizowana pasta z czosnku. Upieczony wraz ze schabem czosnek również możecie wykorzystać w ten sposób.
Schab pieczony w marynacie laurowej - przepis
Składniki:
- 1,5 kg schabu
- 1 duża cebula pokrojona w duże kawałki
- 4 zmiażdżone ząbki czosnku + 12 całych ząbków czosnku w łupinach
- 16 świeżych lub suszonych liści laurowych (6 pokruszonych + 10 całych)
- skórka starta z połowy cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 6 ziaren czarnego pieprzu zmiażdżonych w moździerzu
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego z dodatkiem 2-3 łyżek octu winnego
Sposób przygotowania:
- W niewielkiej miseczce wymieszajcie oliwę, zmiażdżony czosnek, pokruszone liście laurowe, startą skórkę z cytryny oraz pieprz i sól.
- Wetrzyjcie marynatę w schab. Przełóżcie mięso do torebki foliowej na żywność lub do naczynia żaroodpornego.
- Wstawcie mięso do lodówki na 12-24 godziny.
- Kolejnego dnia, godzinę przed pieczeniem wyjmijcie mięso z lodówki i ogrzejcie je do temp. pokojowej.
- Nagrzejcie piekarnik na ok. 200 st. C.
- Naczynie do zapiekania wyłóżcie cebulą, pozostałymi ząbkami czosnku w łupinach i 5 liśćmi laurowymi. Rozłóżcie na tym mięso i resztę liści. Mięso możecie obwiązać sznurkiem (ale nie jest to obowiązkowe).
- Pieczcie 1 godzinę i 45 minut, do 2 godzin.
- Na 30 minut przed końcem pieczenia wlejcie do naczynia bulion wymieszany z octem.
- Wyjmijcie pieczeń i przed pokrojeniem dajcie jej odpocząć przez ok. 15 minut na blacie.
Komentarze