Drzewko laurowe kupicie w większych marketach lub na bazarku, na dobrze wyposażonych stoiskach z ziołami, a czasami również w kwiaciarniach. Pieczeń wieprzowa z liśćmi laurowymi jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. To zasługa nie tylko aromatu liści, ale również czosnku. Możecie wykorzystać świeży, ale istnieje też interesująca alternatywa, która nada pieczonemu schabowi jeszcze lepszy smak. 

Marynata do schabu pieczonego z czosnkową niespodzianką

W niektórych sklepach i w internecie można kupić wędzony czosnek, który nadaje pieczeni oryginalny smak i wędzony, dymny zapach. Taki czosnek zrobicie sami w piekarniku z opcją grilla. Wystarczy owinąć główkę w łupinach folią aluminiową i piec go w temperaturze 90 st. C przez 20-50 minut. Im dłużej, tym lepiej. 

Czosnek po podpieczeniu podzielcie na ząbki i obłóżcie nim schab - patrzcie punkt 6. przepisu. Możecie upiec więcej i część wycisnąć prosto na ciepłą grzankę. Powstanie pyszna, aromatyczna, lekko wędzona, a jednocześnie karmelizowana pasta z czosnku. Upieczony wraz ze schabem czosnek również możecie wykorzystać w ten sposób. 

Schab pieczony w marynacie laurowej - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 1 duża cebula pokrojona w duże kawałki
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku + 12 całych ząbków czosnku w łupinach 
  • 16 świeżych lub suszonych liści laurowych (6 pokruszonych + 10 całych)
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 ziaren czarnego pieprzu zmiażdżonych w moździerzu
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego z dodatkiem 2-3 łyżek octu winnego

Sposób przygotowania: 

  1. W niewielkiej miseczce wymieszajcie oliwę, zmiażdżony czosnek, pokruszone liście laurowe, startą skórkę z cytryny oraz pieprz i sól.
  2. Wetrzyjcie marynatę w schab. Przełóżcie mięso do torebki foliowej na żywność lub do naczynia żaroodpornego.
  3. Wstawcie mięso do lodówki na 12-24 godziny.
  4. Kolejnego dnia, godzinę przed pieczeniem wyjmijcie mięso z lodówki i ogrzejcie je do temp. pokojowej. 
  5. Nagrzejcie piekarnik na ok. 200 st. C.
  6. Naczynie do zapiekania wyłóżcie cebulą, pozostałymi ząbkami czosnku w łupinach i 5 liśćmi laurowymi. Rozłóżcie na tym mięso i resztę liści. Mięso możecie obwiązać sznurkiem (ale nie jest to obowiązkowe).
  7. Pieczcie 1 godzinę i 45 minut, do 2 godzin. 
  8. Na 30 minut przed końcem pieczenia wlejcie do naczynia bulion wymieszany z octem.  
  9. Wyjmijcie pieczeń i przed pokrojeniem dajcie jej odpocząć przez ok. 15 minut na blacie.