Niektóre regionalne zupy odchodzą w zapomnienie, wyparte przez popularny rosół, pomidorową, ogórkową czy żurek. Przyrządzenie ich i powrót do korzeni będzie dobrym pomysłem, gdy potrzebujecie inspiracji. Takie potrawy idealnie sprawdzą się na obiad, jeśli czujecie, że do waszej kuchni wkrada się monotonia.

Zapomniana zupa karmuszka może zastąpić 2. danie

Jednym z nieco zapomnianych dań jest zupa karmuszka, czyli tradycyjna potrawa wywodząca się z Warmii i Mazur. Jest pełna mięsa, fasoli, kapusty i innych składników, dzięki czemu idealnie sprawdzi się nawet zamiast drugiego dania. Ta sycąca potrawa ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak i z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią zupy gulaszowe.

Karmuszka to połączenie kuchni niemieckiej z polską. Tradycyjnie dodaje się do niej białą fasolę, jednak dla urozmaicenia możecie zdecydować się na połączenie dwóch rodzajów – białej i czerwonej. Zupa wyjdzie bardzo smaczna, ale też rozgrzewająca i sycąca.

Przepis na zapomnianą zupę karmuszkę

Potrzebne składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego bez kości,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • po 150 g ugotowanej fasoli białej i czerwonej lub 300 g białej,
  • 250 g kapusty białej,
  • 3 średnie marchewki,
  • 2 cebule,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • parę listków lubczyku,
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. Najpierw pokrójcie mięso w grubą kostkę, a boczek w nieco drobniejszą. Wrzućcie do garnka boczek i wytopcie z niego tłuszcz. Dodajcie mięso wieprzowe i dokładnie obsmażcie z każdej strony. Wrzućcie kminek, lubczyk, tymianek i posiekaną cebulę.
  2. Gdy cebula się zeszkli, wlejcie szklankę wody i dodajcie posiekaną kapustę.
  3. Wrzućcie także pokrojoną marchewkę i seler.
  4. Dolejcie wody – tak, żeby przykrywała mięso i warzywa. Całość duście na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę (mięso i warzywa muszą być miękkie).
  5. Dodajcie przecier pomidorowy i fasolę, gotujcie jeszcze przez ok. 10 minut.
  6. Doprawcie zupę solą i pieprzem i dodajcie śmietanę.