Knedle to danie świetnie znane nie tylko w Czechach, ale też w Austrii, u nas i w Niemczech. Kluski ziemniaczane możecie nadziać tym, co wam przyjdzie do głowy. Knedle bawarskie, które tutaj zrobicie z nami, potrafią być duże na cały talerz. Są świetne jako danie bez dodatków (ewentualnie z okrasą z bułki tartej, skwarek i ze śmietaną), ale pasują też do zawiesistych sosów i gulaszu. W Niemczech knedle z wątróbki podaje się z rosołem - jako kluski. Możecie je przygotować nie tylko z ziemniaków, ale również z ciasta drożdżowego (czeskie knedliki), ziemniaków z twarogiem i z chleba - takie są knedle austriackie. Knedle po bawarsku to sprytna i genialna w swojej prostocie odmiana dla kuleczek kartoflanych, jakie znacie najlepiej.  

Knedle bawarskie - czym różnią się od tradycyjnych z mięsem?

Kuchnia bawarska kojarzy się z rozgrzewającymi, sycącymi daniami na bazie mięsa i ziemniaków - idealnymi na jesień i zimę. Przepis na knedle bawarskie pochodzi z klasycznej już „Uniwersalnej książki kucharskiej” Marii Ochorowicz-Monatowej z 1913 r.

Nie są to typowe knedle z mięsem - choć są równie proste w przygotowaniu, jak tradycyjne. Kuleczki wypełnia farsz ze skwarek ze słoniny i czerstwego chleba. To danie skromne, sycące, proste i uczciwe - coś z niczego. Koniecznie okraście je podgrzanym na patelni smalcem lub tłuszczem pozostałym po przesmażeniu słoniny na skwarki. 

Knedle bawarskie ze skwarkami - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • kawałek słoniny na skwarki (tyle, ile chcecie)
  • kilka kromek czerstwego chleba
  • sól

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki ugotujcie i utłuczcie na gładkie purée. Do masy dodajcie jajka, mąkę i sól. Wymieszajcie na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt luźna, dosypcie jeszcze trochę mąki. Róbcie to partiami, by knedle po ugotowaniu nie były zbyt twarde. 
  2. Pokrójcie chleb w kostkę i wyprażcie na suchej patelni.
  3. Pokrójcie słoninę w niewielką kostkę i wysmażcie na skwarki. Odlejcie i zachowajcie tłuszcz. 
  4. Wymieszajcie chleb ze skwarkami. 
  5. Nabierzcie porcję masy ziemniaczanej i spłaszczcie lekko na dłoni. Na środek wyłóżcie 1 łyżeczkę skwarek z chlebem i uformujcie okrągłe kulki o ulubionej wielkości. 
  6. Zagotujcie w dużym garnku osoloną wodę. Wrzucajcie knedle pojedynczo na wrzątek i gotujcie kilka minut. 
  7. Okraście podgrzanym tłuszczem z patelni po topieniu słoniny lub świeżym, roztopionym smalcem. 

Źródło przepisu: Pularda.com.pl