Szukacie smacznego, a zarazem dużo zdrowszego sposobu na panierowanie klasycznych kotletów schabowych? Mąka czy bułka tarta to tradycyjne rozwiązanie, które niekoniecznie jest najlepszym wyborem dla naszego układu trawiennego. Panierka przygotowana z tych 2 produktów szybko nasiąka tłuszczem i wilgocią w trakcie smażenia, sprawiając, że kotlety na drugi dzień są już nieapetyczne i rozmiękczone. Dzięki temu 1 udoskonaleniu będą wyśmienite, zdrowe i chrupiące znacznie dłużej. Będziecie musieli wymienić bułkę tartą na inny składnik. 

Panierka do schabowych bez obowiązkowej bułki tartej? To możliwe

Bułka tarta, w zależności od tego, jakiej użyjemy, może być słabej lub dużo lepszej jakości. Ta samodzielnie ususzona jest bardziej chrupka niż gotowa, kupiona w sklepie, wydaje się więc lepszym wyborem. Jednak numerem jeden wśród panierek do kotletów schabowych są mielone płatki owsiane. Te błyskawiczne lub górskie wystarczy zmielić na drobinki. Jeżeli wolicie grubsze kawałki, wystarczy zrobić 2-3 krotne szybkie blendowanie, aby uzyskać odpowiednią teksturę. Opanierujcie plastry mięsa w płatkach schabowe dokładnie tak samo, jakbyście to robili z bułką tartą. W pierwszej warstwie warto obtoczyć je mąką, a następnie jajkiem i zblendowanymi płatkami owsianymi.

Mielone płatki owsiane po usmażeniu są bardziej chrupiące niż klasyczny panierunek. Dodatkowo nie chłoną tłuszczu, co zapobiega wyciekowi oleju podczas krojenia schabowych. Dzięki takiej panierce, kotlety nie będą mięknąć ani wyglądać nieapetycznie. Jeżeli chcecie uzyskać bardziej orzechowy posmak, wystarczy przed panierowaniem podprażyć płatki na suchej patelni. Płatki owsiane dodane w formie papki, można wykorzystać do ciasta piwnego, często łączonego ze schabowymi.

Płatki owsiane - czemu warto je dodawać do potraw?

Ilość błonnika dostarczana organizmowi przez płatki owsiane jest nieoceniona. Ich dodatek to także spora dawka białka. Dzięki zawartości witamin z grupy B oraz minerałów, wspierają nas w staraniach o zdrową cerę, korzystnie wyglądającą talię oraz silne włosy. Płatki namoczone w wodzie na noc, stanowią lepszą alternatywę dla gotowanej owsianki -ich indeks glikemiczny jest znacznie niższy, a wartości odżywcze pozostają te same.