Uwielbiam knedle, ale nie mając czasu na gotowanie ziemniaków i ich zmielenie wymyśliłam ich prostszą wersję. Są naprawdę pyszne, i nie różnią się praktycznie niczym od tych z ziemniaków :)
30 min
Składniki:
50 dag mąki( pszenna lub tortowa)
25-30 dag masła
ok. 10-15 śliwek węgierek
szczypta soli
gorąca (ale nie wrząca) woda
Szybkie i smaczne knedle ze śliwkami bez ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodajemy miekkie, pokrojone w "plastry" masło, sól i dolewamy po trochu wody.
Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Następnie rozwałkowujemy ciasto, ale niezbyt cienko, wykrawamy krążki (tak jak na pierogi), wkładamy połowę śliwki, posypujemy ją lekko cukrem, zalepiamy ciasto i formujemy kulkę.
Wrzucamy do lekko osolonej, gorącej wody i gotujemy 8-10 min
Komentarze