Lżejsze niż zwykle klopsiki w sosie pomidorowym wejdą do piątkowego, jarskiego menu na stałe. Jeśli w piątki rezygnujecie z mięsa, na pewno nieraz pojawią się u was w zastępstwie. Mimo, że to hiszpańskie klopsiki, wszystkie produkty i przyprawy znajdziecie bez problemu w polskim sklepie. To aromatyczne i dość szybkie danie to kulinarny bilet do Hiszpanii. Wystarczy około 40 minut, by je podać. Najlepiej smakuje z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami i lekką sałatą w sosie winegret, z dodatkiem pomidorków koktajlowych i świeżego ogórka. Klopsiki z tym sosem możecie też zjeść z dodatkiem spaghetti. 

Jak zrobić piątkowe klopsiki w sosie pomidorowym? Cenne wskazówki

Do przygotowania tego dania użyjcie ciecierzycy z puszki lub ze słoika. Jest ona już ugotowana - przyspieszy to proces gotowania. Ciecierzycę możecie zastąpić też puszkowaną fasolą. Będzie się równie dobrze lepić. 

Na sos pomidorowy w zimie, poza sezonem, wykorzystajcie pomidory lub sos z puszki czy też passatę - własną, z zapasów z lata lub sklepową. Dla udanego przepisu najważniejsze jest dokładne ubicie i związanie ciecierzycy z resztą składników na klopsiki. Dzięki temu nie rozpadną się na patelni. 

Po przygotowaniu mieszanki na klopsiki z ciecierzycy, nabierzcie 1 łyżkę masy i upewnijcie się, że lepi się z łatwością. Jeśli jest zbyt sucha i rozpada się w dłoniach, dodajcie do masy jeszcze 1 jajko. 

Mielona wędzona papryka - przyprawa, którą warto mieć

Składnikiem, który z banalnych klopsików w sosie pomidorowym robi hiszpańskie arcydzieło, jest 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki. Jeśli uda wam się taką kupić, użyjcie hiszpańskiej. Mielona papryka nada sosowi niezwykłą głębię i da wrażenie smaku mięsa. Podkreśla też smak mięsnych dań.

Mielona papryka pimenton to nieodłączny składnik uwielbianego chorizo. Papryka pimenton najpierw jest suszona na słońcu, a potem wędzona w dębowym dymie. Przyprawa nadaje daniu piękny, głęboki czerwono-pomarańczowy kolor i pogłębia smak sosu pomidorowego. Klopsy z ciecierzycy dodatkiem wędzonej papryki je się najpierw oczami. W Polsce dostępne są głównie 2 rodzaje mielonej wędzonej papryki: słodka i ostra. W Hiszpanii dostaniecie jeszcze kilka rodzajów:

  • słodką i lekko podwędzaną (dulce)
  • lekko ostrą (picante)
  • nietypową, słodko-gorzką, wytwarzaną z odmiany jariza
  • pimenton de la Vera (o najbardziej intensywnym, mocno wędzonym smaku)

Według legendy Krzysztof Kolumb miał podarować tę ostatnią w podziękowaniu za wsparcie finansowe patronom swoich wypraw. Warto przywieźć z urlopu z Hiszpanii tę przyprawę w każdej wersji.

Hiszpańskie klopsiki z ciecierzycy w supersosie - przepis

Składniki na klopsiki: 

  • 1 puszka ciecierzycy (ok. 400 g)
  • 1/3 szklanki bułki tartej 
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (można pominąć lub zamienić na oregano lub rozmaryn, jeśli nie przepadacie za kminem)
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki 
  • 1 szczypta soli 
  • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu

Składniki na sos pomidorowy:

  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku 
  • 1 łyżka mielonej słodkiej wędzonej papryki
  • 1 puszka pomidorów (można zastąpić 400 g passaty lub sosu pomidorowego)
  • szczypta soli 
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

Dodatkowo: garść posiekanej świeżej pietruszki do przybrania. 

Sposób przygotowania:

  1. Odcedźcie ciecierzycę. Aquafabę (wodę spod strączków) zachowajcie np. na bezę. Opłuczcie ziarenka pod bieżącą wodą, wytrząśnijcie nadmiar wody i przesypcie ciecierzycę do dużej miski. Ubijcie ją tłuczkiem lub dużym widelcem, aż będzie dobrze rozgnieciona (konsystencja powinna być w miarę gładka, bez większych grudek).
  2. Do ciecierzycy dodajcie bułkę tartą, wbijcie jajko i dodajcie posiekaną cebulę. Zetrzyjcie do środka czosnek, obraną marchewkę, dodajcie kmin rzymski, posiekaną natkę i doprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie, aż składniki dobrze się połączą i w razie potrzeby ubijcie raz jeszcze tłuczkiem, na gęstą pastę o wilgotnej konsystencji. 
  3. Nabierzcie łyżką po 1 porcji masy i ściśnijcie ją w dłoniach, by upewnić się, że masa jest odpowiednio wilgotna. Uformujcie ją w okrągłe kuleczki. 
  4. Rozgrzejcie na dużej patelni oliwę na średnim ogniu. Po paru minutach wrzućcie na patelnię wszystkie klopsy i smażcie ok. 10 minut - do momentu, aż będą wysmażone ze wszystkich stron na złoto. Zdejmijcie z patelni i odłóżcie na bok.
  5. Na tej samej patelni, bez zmniejszania płomienia, podsmażcie 3 posiekane ząbki czosnku. Ciągle mieszajcie. Po 10 sekundach dodajcie 1 dużą łyżkę słodkiej wędzonej papryki i szybko wymieszajcie, by się nie przypaliła. Następnie dodajcie pomidory, doprawcie solą, pieprzem i wymieszajcie. Zredukujcie na wolnym ogniu bez mieszania.
  6. Gdy po 3 minutach sos pomidorowy lekko zgęstnieje, dodajcie na patelnię podsmażone wcześniej klopsiki i podlejcie je z każdej strony sosem. Gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 3-4 minuty.
  7. Podawajcie posypane siekaną natką pietruszki.