Lżejsze niż zwykle klopsiki w sosie pomidorowym wejdą do piątkowego, jarskiego menu na stałe. Jeśli w piątki rezygnujecie z mięsa, na pewno nieraz pojawią się u was w zastępstwie. Mimo, że to hiszpańskie klopsiki, wszystkie produkty i przyprawy znajdziecie bez problemu w polskim sklepie. To aromatyczne i dość szybkie danie to kulinarny bilet do Hiszpanii. Wystarczy około 40 minut, by je podać. Najlepiej smakuje z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami i lekką sałatą w sosie winegret, z dodatkiem pomidorków koktajlowych i świeżego ogórka. Klopsiki z tym sosem możecie też zjeść z dodatkiem spaghetti.
Jak zrobić piątkowe klopsiki w sosie pomidorowym? Cenne wskazówki
Do przygotowania tego dania użyjcie ciecierzycy z puszki lub ze słoika. Jest ona już ugotowana - przyspieszy to proces gotowania. Ciecierzycę możecie zastąpić też puszkowaną fasolą. Będzie się równie dobrze lepić.
Na sos pomidorowy w zimie, poza sezonem, wykorzystajcie pomidory lub sos z puszki czy też passatę - własną, z zapasów z lata lub sklepową. Dla udanego przepisu najważniejsze jest dokładne ubicie i związanie ciecierzycy z resztą składników na klopsiki. Dzięki temu nie rozpadną się na patelni.
Po przygotowaniu mieszanki na klopsiki z ciecierzycy, nabierzcie 1 łyżkę masy i upewnijcie się, że lepi się z łatwością. Jeśli jest zbyt sucha i rozpada się w dłoniach, dodajcie do masy jeszcze 1 jajko.
Mielona wędzona papryka - przyprawa, którą warto mieć
Składnikiem, który z banalnych klopsików w sosie pomidorowym robi hiszpańskie arcydzieło, jest 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki. Jeśli uda wam się taką kupić, użyjcie hiszpańskiej. Mielona papryka nada sosowi niezwykłą głębię i da wrażenie smaku mięsa. Podkreśla też smak mięsnych dań.
Mielona papryka pimenton to nieodłączny składnik uwielbianego chorizo. Papryka pimenton najpierw jest suszona na słońcu, a potem wędzona w dębowym dymie. Przyprawa nadaje daniu piękny, głęboki czerwono-pomarańczowy kolor i pogłębia smak sosu pomidorowego. Klopsy z ciecierzycy dodatkiem wędzonej papryki je się najpierw oczami. W Polsce dostępne są głównie 2 rodzaje mielonej wędzonej papryki: słodka i ostra. W Hiszpanii dostaniecie jeszcze kilka rodzajów:
- słodką i lekko podwędzaną (dulce)
- lekko ostrą (picante)
- nietypową, słodko-gorzką, wytwarzaną z odmiany jariza
- pimenton de la Vera (o najbardziej intensywnym, mocno wędzonym smaku)
Według legendy Krzysztof Kolumb miał podarować tę ostatnią w podziękowaniu za wsparcie finansowe patronom swoich wypraw. Warto przywieźć z urlopu z Hiszpanii tę przyprawę w każdej wersji.
Hiszpańskie klopsiki z ciecierzycy w supersosie - przepis
Składniki na klopsiki:
- 1 puszka ciecierzycy (ok. 400 g)
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 mała cebula drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (można pominąć lub zamienić na oregano lub rozmaryn, jeśli nie przepadacie za kminem)
- 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
Składniki na sos pomidorowy:
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka mielonej słodkiej wędzonej papryki
- 1 puszka pomidorów (można zastąpić 400 g passaty lub sosu pomidorowego)
- szczypta soli
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
Dodatkowo: garść posiekanej świeżej pietruszki do przybrania.
Sposób przygotowania:
- Odcedźcie ciecierzycę. Aquafabę (wodę spod strączków) zachowajcie np. na bezę. Opłuczcie ziarenka pod bieżącą wodą, wytrząśnijcie nadmiar wody i przesypcie ciecierzycę do dużej miski. Ubijcie ją tłuczkiem lub dużym widelcem, aż będzie dobrze rozgnieciona (konsystencja powinna być w miarę gładka, bez większych grudek).
- Do ciecierzycy dodajcie bułkę tartą, wbijcie jajko i dodajcie posiekaną cebulę. Zetrzyjcie do środka czosnek, obraną marchewkę, dodajcie kmin rzymski, posiekaną natkę i doprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie, aż składniki dobrze się połączą i w razie potrzeby ubijcie raz jeszcze tłuczkiem, na gęstą pastę o wilgotnej konsystencji.
- Nabierzcie łyżką po 1 porcji masy i ściśnijcie ją w dłoniach, by upewnić się, że masa jest odpowiednio wilgotna. Uformujcie ją w okrągłe kuleczki.
- Rozgrzejcie na dużej patelni oliwę na średnim ogniu. Po paru minutach wrzućcie na patelnię wszystkie klopsy i smażcie ok. 10 minut - do momentu, aż będą wysmażone ze wszystkich stron na złoto. Zdejmijcie z patelni i odłóżcie na bok.
- Na tej samej patelni, bez zmniejszania płomienia, podsmażcie 3 posiekane ząbki czosnku. Ciągle mieszajcie. Po 10 sekundach dodajcie 1 dużą łyżkę słodkiej wędzonej papryki i szybko wymieszajcie, by się nie przypaliła. Następnie dodajcie pomidory, doprawcie solą, pieprzem i wymieszajcie. Zredukujcie na wolnym ogniu bez mieszania.
- Gdy po 3 minutach sos pomidorowy lekko zgęstnieje, dodajcie na patelnię podsmażone wcześniej klopsiki i podlejcie je z każdej strony sosem. Gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 3-4 minuty.
- Podawajcie posypane siekaną natką pietruszki.
Komentarze