Testujecie różne receptury i wciąż szukacie tego idealnego przepisu na sernik, który zawsze wychodzi puszysty? Rozwiązanie jest bliżej, niż myślicie i znajdziecie je w koszu z owocami. Zobaczcie, co dodać do sernika, żeby wyszedł wilgotny i puszysty jak nigdy wcześniej.

Dlaczego sernik jest za suchy?

Jeśli po upieczeniu ciasto kruszy się przy krojeniu, to znak, że masa jest zdecydowanie za sucha. Co mogło być powodem takiej wpadki? Zwykle winowajcą są złe proporcje składników, a dokładniej zbyt duża ilość mąki w przepisie. Częstym błędem jest również zła technika pieczenia. Sernik traci wilgotność, kiedy zbyt długo trzymamy go w piekarniku.

Co zrobić, żeby sernik nie był suchy?

Jeśli mimo testowania przeróżnych receptur, sernik wciąż jest dla was za suchy, dodajcie do niego 1 dodatkowy składnik spoza tradycyjnej receptury. Wcale nie chodzi tu o żadne trudno dostępne produkty, a o popularny owoc. Do sernika wystarczy dodać starte jabłka. Dzięki temu taniemu dodatkowi ciasto wychodzi puszyste i wilgotne, a do tego nabiera wyjątkowego aromatu. 

Ile jabłek należy dodać na 1 blachę sernika? Do przepisu z 1 kilograma twarogu potrzebujemy 4 średnich sztuk, gdyż będziemy wykorzystywać je zarówno do ciasta, jak i serowej masy. 

Przepis na puszysty sernik z jabłkiem

Składniki:

Na spód:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli

Na masą serową:

  • 500 g twarogu
  • 2 średnie jabłka
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 25 g cukru wanilinowego
  • 150 ml mleka
  • 40 g mąki
  • 90 g masła
  • sok i skórka z połowy cytryny

Kroki przygotowania:

1. Składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy na jednolitą masę i wkładamy ją na 30 minut do lodówki.

2. W tym czasie obieramy jabłka i wydrążamy z nich gniazda nasienne. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny. Połowę ścieramy na tarce o średnich oczkach, a drugą część miksujemy na gładki mus. 

3. Schłodzone ciasto kruche wałkujemy i wylepiamy nim blachę. Na surowym spodzie rozsmarowujemy starte jabłka i pieczemy ciasto przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

4. Kiedy spód się piecze, przygotowujemy masę serową. Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Białka odstawiamy do lodówki, a żółtka ucieramy z cukrem, aż staną się jasne i puszyste. 

5. Do utartych żółtek wlewamy roztopione masło i stopniowo dorzucamy po łyżce twarogu, ciągle mieszając. Następnie dodajemy mleko, mus jabłkowy i startą skórkę z cytryny. 

6. Schłodzone białka ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Dodajemy ją stopniowo do masy serowej, bardzo delikatnie mieszając. 

7. Na upieczony wcześniej spód wylewamy serową masę i wstawiamy wszystko do piekarnika na 55-60 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia i kroimy dopiero, kiedy będzie całkowicie wystudzone.

Jeśli jeszcze nie próbowaliście sernika z dodatkiem jabłek, koniecznie nadróbcie zaległości. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni i zapiszecie ten przepis na stałe w waszych zeszytach.