Jak twierdzi doktor Chantal Tse żywienie jest ważnym czynnikiem ryzyka zachorowalności na raka. Autorka, bazując na najnowszych badaniach, stwierdza że istnieją produkty, których zdecydowanie powinniśmy unikać oraz takie, których spożywanie może mieć dobroczynny wpływ na walkę organizmu z chorobą.  Poza tym udowadnia, że mieszkańcy niektórych regionów świata i odżywiający się konkretnymi produktami żyją dłużej i chorują na pewne rodzaje raka znacznie rzadziej niż mieszkańcy innych sfer. Autorka prowadzi nas przez różne grupy produktów wymieniając ich wady i zalety, zwracając uwagę na to, jak ich spożywanie może wpływać na nasz organizm oraz powiązanie tych produktów z zachorowaniem na raka. Oprócz tych informacji doktor Chantal Tse podaje nam ogólne zalecenia dotyczące profilaktyki żywieniowej nowotworów. Czyli, że oprócz zmiany jedzonych przez nas produktów, warto zmienić też styl życia - dbać o wagę, unikać alkoholu i ograniczyć spożycie czerwonego mięsa.

Bazując na powyższych informacjach otrzymujemy zestaw przepisów na dania, których jedzenie przynieść ma nam zdrowie i uchronić przed chorobą nowotworową. Pod każdą z receptur wypisano, jakie użyte zostały w przepisie produkty przeciwrakowe, dzięki czemu wiemy, co jemy i jaki wpływ ma to na nasz organizm. Część z przepisami podzielono na poszczególne grupy dań: przystawki, sałaki, zupy, quiches i tarty, dania mięsne, ryby, warzywa, desery. Dzięki temu w łatwy sposób możemy układać menu dzienne czy tygodniowe.

Ostatnią część książki autora poświeciła na przybliżenie czytelnikowi produktów, które występują w przepisach. Znajdziemy tam informacje na temat tego, jaki olej wybierać, w jaki sposób jeść warzywa, by otrzymywać z nich jak najwięcej wartościowych substancji, co daje nam picie herbaty.

Przeczytaj też recenzje naszych Użytkowników:

recenzja ana22

Zobacz wszystkie recenzje oraz weź udział w naszej dyskusji o książkach.