Kto nie lubi tradycyjnych krokietów w panierce, obowiązkowo z barszczykiem do popicia? Są przepyszne, ale wymagają więcej zachodu niż zwykłe naleśniki, nawet, jeśli macie wprawę. Często stawiamy na gotowce, ale nie musi tak być. Możecie zrobić coś lepszego niż krokiety i to tak, by się nie narobić. Tomasz Strzelczyk, kucharz, którego przepisy znajdziecie na YouTubie, proponuje odmianę od klasycznego ciasta naleśnikowego. Wzbogaca je pewnym niezwykłym dodatkiem. Panierka, która zwiększa wytrzymałość naleśnika w krokietach, będzie zbędna. Odpada wam sporo pracy. Będzie szybko, sprawnie, bez brudzenia sobie rąk. 

Naleśniki ziemniaczane z mięsem mielonym - zamiennik dla krokietów

Wbrew pozorom, nie chodzi wcale o mąkę ziemniaczaną. Zamiast niej pan Tomasz dodaje ziemniaki, czosnek i cebulę - bardzo drobno zmielone, najlepiej w blenderze. Jego ciasto to sprytny miks ciasta naleśnikowego z masą na placki ziemniaczane. Dzięki temu ciasto wychodzi nieco grubsze, ale jednocześnie bardziej elastyczne i plastyczne. Z łatwością podda się zawijaniu i będzie trzymać farsz. Takie naleśniki (a właściwie placki), będą pyszne nawet bez dodatków, ale po zawinięciu ich z mięsem i zapieczeniu z serem, uzyskacie pyszne, pełne danie. Będzie pasować do barszczyku równie dobrze, jak krokiety

Naleśniki ziemniaczane Tomka Strzelczyka - przepis

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na farsz:

  • 350 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo: żółty starty ser do posypania pieczonych naleśników.

Sposób przygotowania: 

  1. Obierzcie ziemniaki, pokrójcie wraz z cebulą i czosnkiem w drobniejsze kawałki. Zmiksujcie je na bardzo drobną miazgę.
  2. Dodajcie mąkę, 1 łyżkę śmietany, sól i wbijcie jajko. Zmiksujcie do połączenia się składników. 
  3. Wylejcie grubszą warstwę ciasta na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Smażcie jak klasyczne naleśniki - do zrumienienia się z obu stron. 
  4. Usmażone placki odkładajcie na stosik. 
  5. W międzyczasie przygotujcie farsz: wymieszajcie ze sobą dokładnie wszystkie jego składniki. 
  6. Na każdym usmażonym naleśniku rozprowadźcie cienką warstwę farszu, zawijajcie w rulony. 
  7. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C.
  8. Naczynie żaroodporne wysmarujcie cienką warstwą oleju. Ułóżcie w nim ciasno naleśniki. 
  9. Posmarujcie je pozostałą śmietaną (2 łyżkami).
  10. Pieczcie pod przykryciem przez 20 minut. 
  11. Po 20 minutach przysypcie z wierzchu żółtym serem, pieczcie jeszcze przez 5 minut bez pokrywki, aż ser się rozpuści. 

Źródło: YouTube (@Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA)