Krokiety kapustą kiszoną i miesem mielonym

4.37 (229 ocen)

  • 3 godz.

Klasyka kuchni polskiej...

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto naleśnikowe:
    300 g mąki tortowej
    ½ l mleka
    250 ml przegotowanej wody
    3 jajka
    2 łyżki oleju
    szczypta soli

    Farsz:
    300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    2 cebule
    ząbek czosnku
    500 g kapusty kiszonej
    majeranek
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:
    olej rzepakowy do smażenia
    bułka tarta
    2 jajka
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.37 (229 ocen)

Krokiety kapustą kiszoną i miesem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krokiety z kapustą kiszoną i mięsem mielonym
    04/05/20140 Comments

    Klasyka kuchni polskiej, znane i lubiane krokiety z kapustą i mięsem. Mimo, że są dosyć pracochłonne, ich smak wynagradza wszystko. W moim wydaniu gotowane mięso, zastąpiłam mielonym, które podsmażyłam na patelni. Krokiety podałam z prawdziwym barszczem czerwonym.


    Składniki:
    Ciasto naleśnikowe:
    300 g mąki tortowej
    ½ l mleka
    250 ml przegotowanej wody
    3 jajka
    2 łyżki oleju
    szczypta soli

    Farsz:
    300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    2 cebule
    ząbek czosnku
    500 g kapusty kiszonej
    majeranek
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:
    olej rzepakowy do smażenia
    bułka tarta
    2 jajka
    3 łyżki mleka
    Obraz
    Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. W dużej misce łączymy mleko, wodę i jajka, lekko miksują, dosypujemy mąkę, dolewamy olej, solimy. Mieszamy do momentu aż powstanie gładkie ciasto następnie odstawiamy je na 30 minut.
    Kapustę gotujemy do miękkości, pozostawiamy do wystudzenia. Na patelni z odrobiną oleju smażymy mięso mielone, gdy zacznie się rumienić dodajemy poszatkowane cebule i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez 5 minut. Przestudzoną kapustę kroimy drobno i łączymy ją z mięsem mielonym, dokładnie mieszamy. Farsz przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem (możemy dodać też inne ulubione zioła).
    Naleśniki smażymy po kilka minut z każdej strony (ja zawsze to robię na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu).
    Na środku każdego umieszczamy farsz, boki składamy do środka i zwijamy w ruloniki.
    Krokiety panierujemy w jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na patelni w gorącym oleju na rumiano.
    Krokiety podajemy z prawdziwym barszczem czerwonym.
    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować