Krokiety kapustą kiszoną i miesem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krokiety z kapustą kiszoną i mięsem mielonym
04/05/20140 Comments
Klasyka kuchni polskiej, znane i lubiane krokiety z kapustą i mięsem. Mimo, że są dosyć pracochłonne, ich smak wynagradza wszystko. W moim wydaniu gotowane mięso, zastąpiłam mielonym, które podsmażyłam na patelni. Krokiety podałam z prawdziwym barszczem czerwonym.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
300 g mąki tortowej
½ l mleka
250 ml przegotowanej wody
3 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli
Farsz:
300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
2 cebule
ząbek czosnku
500 g kapusty kiszonej
majeranek
sól
pieprz
Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
bułka tarta
2 jajka
3 łyżki mleka
Obraz
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. W dużej misce łączymy mleko, wodę i jajka, lekko miksują, dosypujemy mąkę, dolewamy olej, solimy. Mieszamy do momentu aż powstanie gładkie ciasto następnie odstawiamy je na 30 minut.
Kapustę gotujemy do miękkości, pozostawiamy do wystudzenia. Na patelni z odrobiną oleju smażymy mięso mielone, gdy zacznie się rumienić dodajemy poszatkowane cebule i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez 5 minut. Przestudzoną kapustę kroimy drobno i łączymy ją z mięsem mielonym, dokładnie mieszamy. Farsz przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem (możemy dodać też inne ulubione zioła).
Naleśniki smażymy po kilka minut z każdej strony (ja zawsze to robię na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu).
Na środku każdego umieszczamy farsz, boki składamy do środka i zwijamy w ruloniki.
Krokiety panierujemy w jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na patelni w gorącym oleju na rumiano.
Krokiety podajemy z prawdziwym barszczem czerwonym.
SMACZNEGO.
Komentarze