Domowe lane kluseczki sprawdzają się w wersji na słodko - na mleku, ale mają też wielu swoich zwolenników w wersji wytrawnej, dodawane do zupy. Są dużo delikatniejsze niż sklepowy makaron, a do tego naprawdę szybkie i proste do przygotowania. Najsmaczniejsze będą cieniutkie i miękkie - przekonacie się sami, że nawet zwykle grymaszące przy stole dzieci zjedzą je z apetytem. Co zrobić, gdy lane kluski wychodzą wam zbyt grube? Jest na to sprawdzony sposób i wcale nie chodzi tylko o proporcje składników.

Idealne lane kluski - jak je zrobić, żeby były cienkie i miękkie?

Kluski świetnie pasują do polskich zup, nie tylko do rosołu i klasycznej pomidorowej, ale też do jarzynowej, grzybowej, koperkowej. Najlepiej lane, które, w przeciwieństwie do kładzionych łyżką, są drobniejsze i bardziej delikatne w smaku. Zdarza się jednak, że takie lane kluseczki nieumiejętnie przygotowane wychodzą zbyt grube. Nie tracą przez to na smaku, ale psują estetykę dania. Jak temu zaradzić?

Wystarczy, że ciasto na kluski przelejecie do dzbanka z wąskim dziubkiem. W ten sposób, lekko przechylając naczynie, można wlewać ciasto do zupy odpowiednio wąskim strumieniem. Dzięki tej technice, wasze kluski lane wyjdą idealnie cienkie, drobne i apetyczne. 

Lane kluski - sprawdzony, domowy przepis

Do przygotowania tradycyjnych, lanych klusek do zupy potrzebne wam będą tylko 3 łatwo dostępne składniki:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 szczypta soli 

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbijcie całe jajka, wsypcie 4 łyżki mąki i wsypcie szczyptę soli;
  2. Wszystko bardzo dokładnie wymieszajcie łyżką, do dokładnego połączenia składników;
  3. W razie, gdyby ciasto wyszło zbyt gęste, dolejcie do niego nieco ciepłej wody;
  4. Przelejcie gotową masę na kluski lane do dzbanka z wąskim dziubkiem;
  5. Gdy zupa będzie już gorąca, powoli wlewajcie ciasto z dzbanka tak, by strumień był jak najwęższy. Pamiętajcie, żeby nie wylewać ciasta na jeszcze wrzącą zupę. Odczekajcie chwilę, zmniejszcie ogień i lejcie masę cienkim strumieniem na gorącą zupę, która już przestała wrzeć;
  6. Gotujcie kluski w zupie przez około 2 minuty.