Kawa to idealne rozpoczęcie każdego dnia. O poranku dodaje energii, ale też świetnie smakuje. Zazwyczaj przygotowuje się ją w klasyczny sposób – z ewentualnym dodatkiem mleka, cukru lub czasami miodu. Ten pobudzający napój możecie też podać z dodatkiem oleju kokosowego, doprawić odrobiną cynamonu i kardamonu, kurkumy z pieprzem lub goździków albo urozmaicić kostką czekolady. Dziś mamy dla was jeszcze inny przepis na poranną kawę – gwarantujemy, że wasze kubki smakowe oszaleją.

Kawa i deser w jednym

Kawa z koglem-moglem to nieco zmieniony przepis na kawę po wietnamsku. Oryginalna receptura przewiduje specjalny rodzaj kawy, trzeba ją także parzyć w odpowiedni sposób. Nasz patent jest jednak znacznie prostszy. Smak kawy z koglem-moglem wychodzi natomiast bardzo podobny do kawy przyrządzonej według wietnamskiej receptury.

Poza kofeiną zawiera ona solidną dawkę cukru, dzięki czemu w mig stawia na nogi. Możecie pić ją codziennie lub tylko "od święta", ponieważ jej smak jest naprawdę wyjątkowy. Co więcej, do jej przygotowania nie będziecie potrzebować wielu produktów. Ponieważ w tym przepisie używa się surowych jajek – pamiętajcie, że powinny one pochodzić ze sprawdzonego źródła i być świeże.

Przepis na kawę z koglem-moglem

Potrzebne składniki:

  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mleka skondensowanego
  • 2 porcje kawy
  • szczypta kardamonu lub cynamonu (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw wyparzcie jajka, oddzielcie białka od żółtek;
  2. Następnie do żółtek dodajcie miodu i całość miksujcie do momentu, aż masa zrobi się puszysta;
  3. W trakcie wlewajcie stopniowo mleko skondensowane (cały czas mieszając);
  4. Zaparzcie kawę – tak, żeby wyszło ok. 150 ml na jedną porcję;
  5. Wlejcie do kawy kogel-mogel z żółtek, dodajcie też miód i mleko skondensowane.

Inne pomysły na pyszną kawę o poranku

Jeśli macie ochotę na jeszcze odrobinę kawowych eksperymentów – koniecznie skorzystajcie z naszych pozostałych przepisów na ten napój. Możecie zrobić między innymi kawę z migdałami, kawę z czekoladą, kawę bananową lub mrożoną. Miłośnikom słodkości z pewnością zasmakuje też kawa krówka, kawa mrożona toffi lub kawa waniliowa. Ci, którzy lubią korzenne smaki, powinni spróbować przygotować kawę piernikową.