Kawa z lodami i Amaretto - czyli mój wyraz tęsknoty za wyjściami do kawiarni.
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Ulubiona kawa, najlepiej z mlekiem - 2 filiżanki (u mnie rozpuszczalna, ale sprawdzi się też z ekspresu lub parzona, ale bez fusów)
Likier Amaretto - 60ml
Lody - 2 gałki (najlepiej tiramisu, kawowe, waniliowe, śmietankowe)
Bita śmietana
Ciasteczka migdałowe Amaretti - 4szt
Płatki migdałowe do posypania
Kawa migdałowa rozpusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do deseru używamy kawy niesłodzonej, lub z odrobiną cukru. Najlepiej, po przygotowaniu odstawić ją na kilka minut, aby lody nie roztopiły się od razu po włożeniu.
W filiżankach mieszamy kawę z likierem Amaretto. Do kawy dodajemy gałkę lodów (najlepiej lody wyciągnąć z zamrażarki 5 minut wcześniej) i bitą śmietanę. Dekorujemy ciasteczkami i płatkami migdałowymi.
Kawę podajemy od razu.
Porady
W wersji bezalkoholowej można użyć syropu Amaretto zamiast likieru
Komentarze