Kawa Migdałowa Rozpusta

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kawa z lodami i Amaretto - czyli mój wyraz tęsknoty za wyjściami do kawiarni.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ulubiona kawa, najlepiej z mlekiem - 2 filiżanki (u mnie rozpuszczalna, ale sprawdzi się też z ekspresu lub parzona, ale bez fusów)
    Likier Amaretto - 60ml
    Lody - 2 gałki (najlepiej tiramisu, kawowe, waniliowe, śmietankowe)
    Bita śmietana
    Ciasteczka migdałowe Amaretti - 4szt
    Płatki migdałowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Kawy

Kawa migdałowa rozpusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kawa Migdałowa Rozpusta 1. Do deseru używamy kawy niesłodzonej, lub z odrobiną cukru. Najlepiej, po przygotowaniu odstawić ją na kilka minut, aby lody nie roztopiły się od razu po włożeniu.
    W filiżankach mieszamy kawę z likierem Amaretto. Do kawy dodajemy gałkę lodów (najlepiej lody wyciągnąć z zamrażarki 5 minut wcześniej) i bitą śmietanę. Dekorujemy ciasteczkami i płatkami migdałowymi.
    Kawę podajemy od razu.

Porady

W wersji bezalkoholowej można użyć syropu Amaretto zamiast likieru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować