Kalendarz dla wszystkich, którzy kochają gotować, świętować i celebrować posiłki. Okazuje się, że największymi fanami kucharzenia są amerykanie. Na każdy dzień przypada czasami po kilka świąt dotyczących produktów spożywczych, bądź konkretnych potraw. W pewnej amerykańskiej kreskówce główny bohater stojąc przed lodówką zastanawia się z czym można zrobić kanapkę, odpowiedź jaką usłyszał brzmiała: ze wszystkim co jest w lodówce oprócz żarówki! Myślę, że podobnie się ma kalendarz kulinarny, świętować można wszystko co z przyjemnością da się zjeść!!!

7 marca – National Cereal Day (USA) - Dzień Płatków Kukurydzianych, Dzień Zbóż.

10 marca – National Blueberry Popover Day (USA) – Dzień Ciastek Jagodowych.

Dzień słodkich pysznych ciasteczek, babeczek jagodowych.

12 marca – National Baken Scallops Day (USA) – Dzień Pieczonych Przegrzebków.

Przegrzebki są jednym z najpopularniejszych skorupiaków na świecie. Te mięsiste mięczaki mają niską zawartość tłuszczu. Przegrzebki są pyszne smażone w głębokim tłuszczu lub pieczone.

 

17 marca – Corned Blef and Cabbage Day (USA) – Dzień Peklowanej Wołowiny i Dzień Kapusty. Na cześć Dnia Świętego Patryka, ten kulinarny dzień poświecony jest tradycyjnej potrawie irlandzkiej.