Jajecznica to klasyczne śniadanie, które uwielbia większość osób. To danie można przygotować na bardzo wiele różnych sposobów. Najpopularniejsza to ta ze szczypiorkiem, cebulką lub boczkiem, jednak możecie zrobić ją też z samych jajek. Poza użytymi składnikami szalenie ważny jest też sposób jej smażenia. Wbrew pozorom wcale nie trzeba używać do tego masła.

Na czym usmażyć jajecznicę, żeby wyszła wyśmienita?

Zapomnijcie o smażeniu jajecznicy na maśle – jeśli użyjecie do tego innego produktu, wyjdzie znacznie lepsza. Do przyrządzenia tej potrawy wykorzystajcie kwaśną śmietanę. Zwróćcie jednak uwagę na to, by była ona gęsta. Jeśli z kolei klasyczny nabiał chcecie zastąpić roślinnym produktem – wybierzcie śmietanę kokosową o wysokiej zawartości tłuszczu.

Dzięki temu uzyskacie niezwykle kremową konsystencję. Ten tłusty nabiał sprawi, że wasze danie będzie rozpływać się w ustach i już nigdy nie wrócicie do starego przepisu. Jajecznica będzie też bardzo puszysta, jednak nadal pozostanie sycąca. 

Przepis na jajecznicę smażoną na śmietanie

Potrzebne składniki:

  • 3 duże jaja,
  • 45 g gęstej, kwaśnej śmietany,
  • sól i pieprz w ilości do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Delikatnie rozgrzejcie patelnię i na niewielkim ogniu smażcie śmietanę przez kilka minut.
  2. W międzyczasie wbijcie do miski jajka i roztrzepcie je widelcem.
  3. Wlejcie je na patelnię i smażcie do lekkiego ścięcia.
  4. Na koniec lekko posólcie potrawę i dodajcie odrobinę pieprzu (według własnego uznania).