Jajecznica to klasyczne śniadanie, które uwielbia większość osób. To danie można przygotować na bardzo wiele różnych sposobów. Najpopularniejsza to ta ze szczypiorkiem, cebulką lub boczkiem, jednak możecie zrobić ją też z samych jajek. Poza użytymi składnikami szalenie ważny jest też sposób jej smażenia. Wbrew pozorom wcale nie trzeba używać do tego masła.
Na czym usmażyć jajecznicę, żeby wyszła wyśmienita?
Zapomnijcie o smażeniu jajecznicy na maśle – jeśli użyjecie do tego innego produktu, wyjdzie znacznie lepsza. Do przyrządzenia tej potrawy wykorzystajcie kwaśną śmietanę. Zwróćcie jednak uwagę na to, by była ona gęsta. Jeśli z kolei klasyczny nabiał chcecie zastąpić roślinnym produktem – wybierzcie śmietanę kokosową o wysokiej zawartości tłuszczu.
Dzięki temu uzyskacie niezwykle kremową konsystencję. Ten tłusty nabiał sprawi, że wasze danie będzie rozpływać się w ustach i już nigdy nie wrócicie do starego przepisu. Jajecznica będzie też bardzo puszysta, jednak nadal pozostanie sycąca.
Przepis na jajecznicę smażoną na śmietanie
Potrzebne składniki:
- 3 duże jaja,
- 45 g gęstej, kwaśnej śmietany,
- sól i pieprz w ilości do smaku.
Sposób przygotowania:
- Delikatnie rozgrzejcie patelnię i na niewielkim ogniu smażcie śmietanę przez kilka minut.
- W międzyczasie wbijcie do miski jajka i roztrzepcie je widelcem.
- Wlejcie je na patelnię i smażcie do lekkiego ścięcia.
- Na koniec lekko posólcie potrawę i dodajcie odrobinę pieprzu (według własnego uznania).
Komentarze