Nie każdy z nas słyszał o kapuście pak choi. To wyjątkowo zdrowe, zielone warzywo, które powinno znacznie częściej gościć u nas w kuchni. Jest ono bogate w wiele witamin oraz soli mineralnych. Świetnie sprawdzi się jako składnik licznych dań. Warto dodać je także do rosołu.  

Rosół – jakie składniki dodajemy? 

Rosół powstaje z reguły na bazie mięsa drobiowego, wołowiny, pora, marchewki, selera oraz pietruszki. Całość podkreślają aromatyczne przyprawy, takie jak lubczyk, ziele angielskie czy liść laurowy. To esencjonalne danie podajemy najczęściej w towarzystwie domowego makaronu lub lanych klusek. Niektórzy wzbogacają je również o kapustę włoską. Ma to na celu poprawę aromatu oraz smaku potrawy. 

Rosół – dlaczego warto dodać do niego kapustę pak choi? 

Zamiast kapusty włoskiej, warto dodać do rosołu pak choi. Warzywo to pochodzi z Chin i zwane jest również kapustą białą. Cechuje się wyjątkowo małą zawartością kalorii. W związku z tym, po pak choi mogą sięgać wszystkie osoby dbające o swoją figurę. Poza tym to warzywo jest bogate w antyoksydanty, które rewelacyjnie chronią nasz organizm przed chorobami i starzeniem się. Kapusta pak choi to skarbnica witamin z grupy A, C, K oraz soli mineralnych, takich jak magnez, żelazo, fosfor. 

Kapusta pak choi – do czego jeszcze możemy ją dodać? 

Kapusta pak choi odznacza się delikatnym smakiem i lekko orzechowym aromatem. Możemy ją jeść na surowo, w formie ugotowanej, a nawet pieczonej. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wrzucić ją także na grilla. Tak przygotowana wspaniale smakuje posypana sezamem. Poza tym, niektórzy dodają ją do sałatek lub surówek. Świetnie sprawdzi się również jako składnik zup, dań mięsnych, a nawet koktajli. Ponadto możemy ją ukisić. W takim wydaniu będzie wyjątkowo zdrowa. Warto podać ją wtedy w towarzystwie świeżego pieczywa.