Napar w tej wersji kojarzy się dość świątecznie: duet cynamonu z pomarańczą daje takie skojarzenia. Jednak jeśli jednak nie chcecie zbyt mocno się rozgrzewać, możecie wykorzystać cytrynę, która będzie działać bardziej orzeźwiająco niż kojąca pomarańcza. Cynamon również rozgrzewa, jeśli jednak was uczula (jest częstym alergenem), pomińcie go lub zamieńcie na goździki. Czysty napar z liści laurowych jest dość cierpki i intensywny w smaku. Przełamie go dodatek cytrusów i cynamonu. Oba składniki dodadzą też od siebie kilka ważnych właściwości. 

Napar z liści laurowych z pomarańczą i cynamonem - jak i dlaczego działa? 

Liście laurowe (bobkowe) działają napotnie, oczyszczająco i moczopędnie. Wspierają też trawienie i sprawną pracę wątroby i pomagają obniżyć poziom cukru we krwi. Docenią go zwłaszcza osoby, które często skarżą się na niestrawność i bóle żołądka. Napar z liści laurowych do picia może łagodzić również objawy zapalenia i zwyrodnienia stawów oraz reumatyzmu. 

Przydaje się także jako wsparcie organizmu przy infekcjach: działa napotnie, łagodzi objawy przeziębienia oraz problemy z gardłem, w tym chrypkę, suchy kaszel oraz zapalenie oskrzeli. Nie należy go jednak pić zamiast konwencjonalnego leczenia. Przy problemach zdrowotnych zalecamy konsultację z lekarzem i wdrożenie przepisanych leków

Pomarańcza, drugi składnik naparu, poza tym, że doprawia napój, zawiera również olejki eteryczne, które łagodzą stres i napięcie oraz pomagają walczyć z bezsennością. Zawiera też sporo witamin, beta-karotenu i minerałów. Działa też przeciwzapalnie. Cynamon w duecie z liściem laurowym przyspiesza przemianę materii, jest antyoksydantem, który zapobiega szkodliwym wolnym rodnikom oraz, podobnie jak liść laurowy i pomarańcza, działa przeciwzapalnie. Przyprawa ta ma też działanie dezynfekujące i antybakteryjne. 

Przestudzonym naparem z liści laurowych bez dodatku cynamonu możecie również przemywać skórę z trądzikiem i stosować go jako płukankę do włosów z łupieżem. Jak zrobić napar z liści laurowych z dodatkami smakowymi? W bardzo prosty sposób. 

Napar z liści laurowych z pomarańczą i cynamonem - przepis

Składniki:

  • 2 liście laurowe (najlepiej świeże, ale mogą być suszone)
  • 2,5 cm skórki z pomarańczy
  • 1/2 plasterka pomarańczy
  • 1 szczypta mielonego cynamonu 

Sposób przygotowania: 

  1. Zalejcie liście laurowe, skórkę pomarańczy i cynamon szklanką wrzątku;
  2. Zaparzcie pod przykryciem przez 5 minut;
  3. Przecedźcie i wrzućcie do szklanki z naparem z liści laurowych pół plasterka pomarańczy;
  4. Wymieszajcie i pijcie póki ciepłe, małymi łykami. 

Zamiast robić napar, możecie też przygotować wywar. Liście wraz z przyprawami wystarczy przegotować przez 5 minut w wodzie, a następnie przelać do termosu i odstawić na ok. 5 godzin, aż wywar nabierze mocy. Po tym czasie możecie dodać do wywaru plaster pomarańczy lub cytryny. Wyszorujcie wcześniej porządnie skórkę z cytrusów lub wykorzystajcie pomarańczę ekologiczną (niepryskaną). Napar z liści laurowych pijcie nie dłużej niż przez 3 dni

Źródło: Fern Green, "Tylko napary", s. 74.