Przechodząc sklepowymi alejkami pełnymi kolorowych warzyw i zieleniny, często wrzucamy do koszyka tylko dobrze znane produkty, kompletnie nie zwracając uwagi na resztę asortymentu. Przy okazji kolejnych zakupów, warto jednak przyjrzeć się dokładniej półce z sałatami i kapustami, gdyż kryje się tam prawdziwy niedoceniony skarb.

Co zamiast kapusty pekińskiej?

Wszyscy dobrze znamy kapustę pekińską, ale mało kto zwraca uwagę na pak choi, znaną również jako bok choy. To popularne azjatyckie warzywo, które pokochał już cały świat, choć w Polsce nie cieszy się jeszcze aż tak dużą popularnością.  Warto jednak wrzucić ją do koszyka, gdyż jest nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza od kapusty pekińskiej. Co więcej, w skali ANDI, która jest wskaźnikiem wartości odżywczej pokarmów, pak choi znalazł się w pierwszej piątce.

Co więcej, ten gatunek jest też trwalszy, można go trzymać w lodówce nawet do 3 tygodni. Wybierając pak choi w sklepie, warto decydować się na mniejsze główki, gdyż im większa sztuka, tym bardziej czuć w niej nutę goryczki.

Pak choi – wartości odżywcze

W tej niewielkiej kapustce kryje się całe mnóstwo dobroczynnych składników. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, witaminy C, K, A oraz te z grupy B, a do tego dawkę wapnia, manganu, magnezu, żelaza czy fosforu. Warto też wspomnieć, że pak choi zawiera aż dziesięć aminokwasów egzogennych, których nasze organizmy nie są w stanie wytworzyć same. Wszystkie te składniki sprawiają, że zbawiennie wpływa na cały organizm:

  • przyspiesza metabolizm,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci,
  • pomaga zwalczać infekcje, 
  • spowalnia procesy starzenia się,
  • korzystnie wpływa na wzrok,
  • poprawia koncentrację.

Jak jeść kapustę pak choi?

Większość osób kojarzy ten produkt z daniami kuchni azjatyckiej, przygotowywanymi na woku. Stąd też często rodzi się pytanie, czy pak choi można jeść na surowo? Należy więc zapamiętać, że ten rodzaj kapusty możemy wykorzystywać podobnie jak naszą ulubioną pekińską, zarówno do surówek i sałatek, jak i gorących dań, zup czy sosów.

Jak przygotować pak choi na ciepło? To banalnie proste. Mniejsze główki można grillować, gotować na parze lub smażyć w całości, natomiast większe sztuki należy wcześniej przekroić na pół lub poszatkować.