Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Większość ludzi nie wyobraża sobie bez niej poranka, jednak popija się ją również później w ciągu dnia – żeby podnieść swoją koncentrację, ale też ze względu na walory smakowe. Produkt ten doskonale sprawdza się też do deserów, np. tiramisu, ciasta kawowego. Innym napojem, często pitym rano, jest kakao, którego smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Je też możecie wykorzystać do zrobienia słodkości, np. placuszków z kakao. A myśleliście kiedyś o tym, żeby połączyć te 2 smaki? Jeśli nie, będziecie pozytywnie zaskoczeni.

Kawa z dodatkiem łyżeczki kakao

Niektórzy są miłośnikami kawy, inni z kolei wolą kakao. Okazuje się, że śmiało możecie zmieszać ze sobą te dwa napary – uzyskacie wtedy naprawdę świetny efekt. Badacze wykazali, że każdy z tych produktów działa synergicznie, wzmacniając zwłaszcza dwie korzystne właściwości każdego z nich. Taka mieszanka doskonale poprawia koncentrację i sprzyja odchudzaniu.

Dzięki piciu tych dwóch napojów w jednym kubku wzrasta nasz poziom koncentracji i skupienia na zadaniach, ponieważ polepsza się krążenie krwi w mózgu przy jednoczesnym obniżeniu poziomu lęku. W efekcie podnosi się umiejętność skutecznego myślenia i działania w sytuacjach stresowych. Kakao doskonale niweluje jednak skutek uczucia niepokoju, który potrafi wywołać kofeina. Kawa połączona z kakao jest też skutecznym spalaczem tłuszczu – redukuje poziom zmęczenia, pobudza i zachęca do podejmowania wysiłku.

Jak pić kawę z kakao?

Żeby połączenie tych dwóch produktów było naprawdę skuteczne, musicie wybrać czarną kawę. Z kolei kakao powinno być przynajmniej 70-procentowe i gorzkie. Warto wiedzieć również o tym, że dodawanie mleka i cukru obniża korzystne właściwości tej mikstury.

Jak przygotować tę pyszną mieszankę? Jest to banalnie proste. Najpierw zaparzcie kawę, następnie, przed nalaniem jej do kubka lub filiżanki, dodajcie łyżkę kakao i zamieszajcie. Napój, poza swoimi dobroczynnymi właściwościami, będzie też naprawdę świetnie smakować.