Ciasto kawowe

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem mamą dwójki wspaniałych dzieciaczków– Patrycji i Wiktorka. Ciasto kawowe jest pyszne,polecam szczególnie wielbicielom kawy.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    ● 3/4 szkl. cukru pudru
    ● szkl. mąki
    ● cukier waniliowy
    ● 4 łyżki kakao
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Masa I:
    2 szkl. mleka
    ● 20 dag masła
    ● 2 op. budyniu śmietankowego
    ● 3 łyżeczki cukru pudru
    ● 2 łyżki sparzonych rodzynek.

    Masa II:
    5 dag kawy cappuccino
    ● 2 op. bitej śmietany
    ● 2 szkl. mleka
    ● 3 łyżki żelatyny
    ● alkohol do nasączenia
    ● polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kawy

Ciasto kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kawowe 1. Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier i żółtka. Wsypujemy resztę składników, lekko mieszamy. Wlewamy na wyłożoną papierem blachę 26x36
    cm. Pieczemy 30 minut w temp. 180 °C, studzimy.
  • 2. Masa I: budynie gotujemy na mleku, studzimy. Masło ucieramy, dodając stopniowo budynie, rodzynki i cukier.
  • 3. Masa II: żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody, studzimy. Kawę rozpuszczamy w zagotowanym mleku, studzimy. Wsypujemy śmietanę
    i ubijamy. Dodajemy żelatynę i mieszamy.
  • 4. Masa II: żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody, studzimy. Kawę rozpuszczamy w zagotowanym mleku, studzimy. Wsypujemy śmietanę
    i ubijamy. Dodajemy żelatynę i mieszamy.

Porady

● Do drugiej (kawowej) masy warto dodać 2 lub 3 łyżki cukru, aby ciasto było bardziej słodkie. ● Do masy możemy użyć kawy rozpuszczalnej. ● Biszkopt można nasączyć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować