Ziemniaki to warzywo często wykorzystywane w polskiej kuchni. W zależności od typu oraz stopnia ich mączystości, kartofli można używać ich do przygotowywania sałatek, placków ziemniaczanych, pyz, jak również do puree. Ziemniaki z wody to w wielu domach codzienny dodatek do obiadów. Trzeba jednak na nie poczekać od 15 do nawet 30-40 minut, w zależności od gatunku kartofli oraz ich wielkości. 

Jak długo należy gotować ziemniaki? 

Czas gotowania kartofli uzależniony jest od kilku czynników, takich jak: rozmiar warzyw, ich wiek i planowana forma podania. Najkrócej gotują się młode ziemniaczki. W ich wypadku wystarczy ok. 15 minut we wrzącej wodzie. Następne, jeśli chodzi o czas gotowania, są starsze, obrane egzemplarze, które podaje się do jedzenia w całości. 20 minut to czas potrzebny na ich przyrządzenie. Jeżeli jednak chcecie użyć ziemniaków do puree, to powinniście zostawić je w gotującej się wodzie dłużej. Najbardziej wymagające czasowo są kartofle w mundurkach. Te średniej wielkości będą gotowe po pół godzinie, duże nawet dopiero po 40 minutach

Co dodać do ziemniaków, żeby skrócić czas ich gotowania? 

Istnieje sposób, który pomoże skrócić czas obróbki cieplnej niezależnie od tego, jak chcecie podać kartofle. Jest nim dodanie do gotującej się wody łyżki tłuszczu, najlepiej masła lub margaryny. Ta metoda pozwala nie tylko na przyspieszenie całego procesu, zapobiega także kipieniu wody podczas gotowania ziemniaków. Poprawia też ich smak, bo jak powszechnie wiadomo - kartofle i masło to idealne połączenie na talerzu. 

Dodatkowo, chcąc spędzić jak najkrótszy czas przy tym zajęciu, warto gotować kartofle pod przykrywką. Ta metoda jest stara jak świat i doskonale ogranicza minuty gotowania i zużytą na ten cel energię. Jeżeli gotujecie obrane ziemniaki, wówczas możecie pokroić je na mniejsze kawałki, natomiast w przypadku kartofli gotowanych w łupinach zaleca się nakłuwanie skórki widelcem

Jak jeszcze można skrócić czas gotowania ziemniaków?

Jeśli nie szykujecie akurat kartofli w mundurkach i bardzo zależy wam na czasie, przed włożeniem ziemniaków do wody, zalecamy je dość drobno pokroić. Kartofle przekrojone na ćwiartki będą gotowały się przez ok. 15 minut. Jeśli pokroicie je w ósemki - będą potrzebować 10 minut. Jeżeli potniecie je na kostkę o boku 1 cm, spędzą w garnku tylko 5 minut. Dzięki tej prostej zasadzie, obiad będzie zdecydowanie szybciej na stole, a dodatkowo rachunki za gaz - proporcjonalnie mniejsze. 

Inne polecane metody na to, żeby kartofle nie kipiały 

Oprócz wspomnianego już masła, doskonałym sposobem na niekipienie jest położenie na garnku z gotującymi się ziemniakami drewnianej łyżki. Przebije ona pęcherze powietrza, które zwiastują kipienie i da wczas na przykręcenie gazu. 

Możecie również użyć drewnianego spinacza do bielizny, który sprawdzi się, gdy gotujecie ziemniaki pod przykryciem. Przypięty do ścianki garnka, będzie stanowił oparcie dla pokrywki, dawał ujście parze i unieszkodliwiał pęcherzyki, odpowiedzialne za kipienie.