Placuszki z kakao

4.5 (193 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Placuszki są szybkie i proste do przygotowania. Możemy je serwować posypane cukrem pudrem lub z różnymi dodatkami np. syropem owocowym, świeżymi owocami lub polewą czekoladową. Dzieci je pokochają.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 2 jajka,
    • 1 i ¼ - 1 i ½ szklanki mleka,
    • 3 łyżki rozpuszczonego masła,
    • 1 i ½ szklanki mąki,
    • 1/3 szklanki kakao,
    • ½ łyżeczki soli,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 3 łyżki cukru,
    • Olej lub masło do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Placki Naleśniki

Placuszki z kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej misce umieszczamy jajka, dodajemy 1 i ¼ szklanki mleka i ubijamy je chwilkę mikserem aż masa zrobi się puszysta. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, mieszamy. Dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto wydaje nam się zbyt gęste dodajemy jeszcze ¼ szklanki mleka,
    Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Za pomocą chochli nabieramy porcję ciasta i wylewamy ją na patelnię. Placuszki smażymy około 1-2 minuty z jednej strony tzn. do momentu aż zauważymy pojawiające się na powierzchni bąbelki. Następnie obracamy je na drugą stronę i dosmażamy przez 1-2 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować