Placuszki są szybkie i proste do przygotowania. Możemy je serwować posypane cukrem pudrem lub z różnymi dodatkami np. syropem owocowym, świeżymi owocami lub polewą czekoladową. Dzieci je pokochają.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
• 2 jajka,
• 1 i ¼ - 1 i ½ szklanki mleka,
• 3 łyżki rozpuszczonego masła,
• 1 i ½ szklanki mąki,
• 1/3 szklanki kakao,
• ½ łyżeczki soli,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 3 łyżki cukru,
• Olej lub masło do smażenia
Placuszki z kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej misce umieszczamy jajka, dodajemy 1 i ¼ szklanki mleka i ubijamy je chwilkę mikserem aż masa zrobi się puszysta. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, mieszamy. Dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto wydaje nam się zbyt gęste dodajemy jeszcze ¼ szklanki mleka,
Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Za pomocą chochli nabieramy porcję ciasta i wylewamy ją na patelnię. Placuszki smażymy około 1-2 minuty z jednej strony tzn. do momentu aż zauważymy pojawiające się na powierzchni bąbelki. Następnie obracamy je na drugą stronę i dosmażamy przez 1-2 minuty.
Komentarze