Oponki z ciasta drożdżowego są też zdecydowanie cięższe niż oponki serowe. Oponek na bazie sera da się zjeść zdecydowanie więcej. A w karnawale nie ma się co ograniczać, wyliczać porcji i wyrzucać sobie dokładek. Przepis na oponki serowe udaje się świetnie na półtłustym, tradycyjnym twarogu (z „klinka”). Dzięki temu ciasto jest bardziej elastyczne i zachowuje formę podczas smażenia. Możecie wykorzystać jednak również inny serek. Efekty smażenia będą równie zadowalające.  

Jak zrobić szybkie oponki serowe?

Przepis na oponki serowe nie wymaga wykorzystania żadnego miksera ani blendera. Masę o odpowiedniej konsystencji otrzymacie, mieszając ciasto łyżką, a następnie wyrabiając je ręcznie. Ciasto pod względem składu przypomina nieco serniczki. Racuszki są jednak smażone na mniejszej ilości tłuszczu i płaskie. 

20-minutowe, szybkie oponki serowe w tej wersji wymagają połączenia 150 g puszystego, dobrze napowietrzonego serka śmietankowego bez dodatków i takiej samej ilości mąki pszennej. 150 g mąki to inaczej 1 niepełna szklanka. Jeśli wolicie słodsze smakołyki, dodajcie do masy jeszcze trochę cukru. Soda oczyszczona (zaledwie pół łyżeczki na 20 oponek) sprawi, że oponki nabiorą objętości. Jeśli chcecie, możecie pomnożyć ilość poszczególnych składników w przepisie i zrobić podwójną porcję przysmaku - smażąc na 2 garnki, żeby było szybciej.

Oponki są wrażliwe na zbyt wysoką i na zbyt niską temperaturę. Podobnie, jak przy pączkach, tłuszcz nie powinien być ani za gorący (wtedy je spalicie), ani zbyt zimny (wtedy ciasto rozejdzie się lub będzie surowe w środku). Zanim wrzucicie do garnka od razu porcję oponek, usmażcie najpierw jedną testową sztukę. Postarajcie się też nie wrzucać naraz zbyt dużo, bo temperatura tłuszczu gwałtownie spadnie - tak, jak w przypadku pączków. 

Przepis na oponki serowe

Składniki (na ok. 20 sztuk):

  • 150 g puszystego serka kanapkowego, śmietankowego - bez dodatków
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 niewielkie jajko
  • 20 g cukru waniliowego (ok. 3 łyżki)
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej (3 g)
  • olej do głębokiego smażenia

Dodatkowo: cukier puder do oprószenia.

Sposób przygotowywania: 

  1. Wymieszajcie dokładnie w misce serek wraz z jajkiem i cukrem waniliowym - za pomocą łyżki.
  2. Przesiejcie do serka z jajkami mąkę i sodę. Wymieszajcie ponownie do połączenia składników, następnie wyjmijcie ciasto z miski i wyróbcie ręcznie na ciasto o gładkiej, elastycznej konsystencji. 
  3. Rozwałkujcie ciasto na płat o grubości 1 cm. 
  4. W płacie wytnijcie za pomocą większej szklanki duże krążki, a wewnątrz, szklanką o mniejszej średnicy, mniejsze otwory - aż do wykończenia ciasta. 
  5. Smażcie na średnio rozgrzanym tłuszczu po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Oponki powinny być rumiane z obu stron. Usmażone oponki odłóżcie na chwilę na ręcznik papierowy, by oddały nadmiar tłuszczu. 
  6. Przed podaniem posypcie cukrem pudrem. Zajadajcie na ciepło lub na zimno.