Coś dla czekolado-maniaków. Książka, która doskonale nadaje się na niezobowiązujący prezent dla wielbicieli czekolady i nie tylko.
Piękna, kwadratowa i miękka okładka oraz smakowite przepisy w środku.
A co znajdziemy w środku? otóż wcale nie same przepisy, ale również informacje o czekoladzie, jej rodzajach i sposobie wykorzystania oraz kilka porad, propozycji dekorowania i kilka ciekawostek z czekoladą w tle.
Książka podzielona jest na poszczególne podgrupy:
- Słodka czy gorzka?
- Czekolada dla wszystkich
- ABC czekolady
- Dekorowanie
- Przepisy
Bardzo pomocne przy przepisach, są uwagi dla ilu osób są podane składniki, stopień trudności i czas. Do tego piękne zdjęcia, na które mogłabym patrzeć godzinami.
Przepisy są dość czytelne, podana jest gramatura składniki.
Jeśli chodzi o niejasności w wykonaniu przepisów-jest jedno małe "ale", książka jest przetłumaczona z języka włoskiego i troszkę zabrakło przełożenia jej na nasze realia jak chociażby z wpisem "świeża śmietana", ktoś kto nie bardzo orientuje się w kuchni może mieć z tym problem, o jaka śmietanę chodzi.
Przykładowe przepisy: Czekoladowa kremówka, Czekoladowy tort z ricottą, naleśniki z musem czekoladowym, Pralinki, Zupa czekoladowa z lodami imbirowymi itd. czy nie brzmi to fantastycznie? :)
Zachęcam Was do zapoznania się z tą książką i zrobieniu komuś "słodkiego" prezentu.
Również z tej serii "Słodycze w roli głównej" wydana została "siostra bliźniaczka" pt. "Małe pyszności- ptysie, herbatniki i inne ciasteczka", ale o tej książce już niebawem.
Zachęcam do zapoznania się z asortymentem wydawnictwa.
Komentarze