Coś dla czekolado-maniaków. Książka, która doskonale nadaje się na niezobowiązujący prezent dla wielbicieli czekolady i nie tylko. 

Piękna, kwadratowa  i miękka okładka oraz smakowite przepisy w środku.


A co znajdziemy w środku? otóż wcale nie same przepisy, ale również informacje o czekoladzie, jej rodzajach i sposobie wykorzystania oraz kilka porad, propozycji dekorowania i kilka ciekawostek z czekoladą w tle.


Książka podzielona jest na poszczególne podgrupy:

  • Słodka czy gorzka?
  • Czekolada dla wszystkich
  • ABC czekolady
  • Dekorowanie
  • Przepisy

Bardzo pomocne przy przepisach, są uwagi dla ilu osób są podane składniki, stopień trudności i czas. Do tego piękne zdjęcia, na które mogłabym patrzeć godzinami.
Przepisy są dość czytelne, podana jest gramatura składniki.
Jeśli chodzi o niejasności w wykonaniu przepisów-jest jedno małe "ale",  książka jest przetłumaczona z języka włoskiego i troszkę zabrakło przełożenia jej na nasze realia jak chociażby z wpisem "świeża śmietana", ktoś kto nie bardzo orientuje się w kuchni może mieć z tym problem, o jaka śmietanę chodzi. 

Przykładowe przepisy: Czekoladowa kremówka, Czekoladowy tort z ricottą, naleśniki z musem czekoladowym, Pralinki, Zupa czekoladowa z lodami imbirowymi itd. czy nie brzmi to fantastycznie?  :)

Zachęcam Was do zapoznania się z tą książką i zrobieniu komuś "słodkiego" prezentu.  

Również z tej serii "Słodycze w roli głównej" wydana została "siostra bliźniaczka" pt. "Małe pyszności- ptysie, herbatniki i inne ciasteczka", ale o tej książce już niebawem. 

Zachęcam do zapoznania się z asortymentem wydawnictwa.