Śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę smarujemy masłem. Do miski wkładamy cukier, mąkę, cynamon i imbir i mieszamy.
2.Śliwki myjemy i kroimy na cztery części, usuwamy pestkę. Do miski przekładamy śliwki i je obtaczamy.
3.Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę. Wszystko wkładamy do miski i rozcieramy między palcami, aż powstaną niewielkie grudki.
4.Obtoczone śliwki przekładamy do naczynia do zapiekania.
5.Śliwki posypujemy dokładnie kruszonką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Śliwki pieczemy około 40 minut, do momentu aż kruszonka się zarumieni i owoce zmiękną (śliwki będą bulgotały).
Porady
Przed podaniem śliwki pod kruszonką należy troszkę wystudzić.
Komentarze