Żółte naleśniki z wytrawnym nadzieniem z soczewicy

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Do ciasta naleśnikowego dodałam kurkumę. Nadzienie zaś to pomarańczowa soczewica z marchewką i czarnuszką bardzo pikantne.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
    1.5 szklanki mąki
    szklanka wody
    1/2 szklanka mleka
    szczypta soli
    1 płaska łyżeczka kurkumy

    Farsz:
    szklanka pomarańczowej soczewicy
    2 listki curry ( opcjonalnie)
    2 garście szpinaku baby
    2 marchewki
    cebula
    2 ząbki czosnku lub opcjonalnie asafetydy
    olej do smażenia
    papryczka chili
    1 łyżeczka czarnuszki
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka curry w proszku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Żółte naleśniki z wytrawnym nadzieniem z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto na naleśniki ( jeśli chcesz możesz dodać jajko). Smaż cienkie placki na niewielkiej ilości oleju.
    Do wrzącej wody dodaj przepłukaną soczewicę, dodaj listki curry i gotuj ok. 15 minut. Odcedź. Wyjmij liski curry. Pokrój cebulę w kostkę a marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj cebulę i pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj przyprawy oraz startą marchew. Krótko duś razem. Dodaj soczewicę, drobno posiekaną papryczkę chili i szpinak. Wymieszaj razem. Trzymaj jeszcze chwilę na małym ogniu, tak aby liście się blanszowały. Nadziewaj naleśniki. Posyp kolendrą. Naleśniki można obsmażyć jeszcze na patelni a każdej strony. Farsz nadaje się do pierogów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować