Przejadła się wam już zupa dyniowa i marchwiową? Każdemu, kto zastanawia się, jaką zupę krem przyrządzić na jesienny na obiad, polecamy ten genialny w swojej prostocie przepis. Aby przygotować pełne talerze tego przysmaku, wystarczy tylko kilka garści popularnego sezonowego produktu, a smak, zapach i kolor zupy są obłędne. Oto szybki przepis na najlepszą zupę krem, jaką możecie sobie wyobrazić.  

Z czego zrobić zupę krem?

W książkach kucharskich oraz sieci znajdziemy dziesiątki przepisów na zupy krem. Zwykle robi się je z przeróżnych świeżych lub mrożonych warzyw, jednak jest jeszcze inne opcja, o której mało kto pamięta. W sezonie jesiennym przepyszną i soczyście pomarańczową w kolorze, a kremową w konsystencji zupę można zrobić nie tylko na bazie dyni, marchwi czy batatów, ale także z rydzów. Choć zupa rydzowa nie pojawia się na naszych stołach zbyt często, to zdecydowanie warto to zmienić, bo jej smak i aromat oczarowuje już do pierwszej łyżki. Spróbujcie sami, a z pewnością zakochacie się w naszym przepisie.

Prosty przepis na krem z rydzów

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych rydzów
  • 1 l bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta oregano i tymianku
  • odrobina chili
  • sól do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
  • opcjonalnie: olej rydzowy do polania gotowej zupy

Sposób przygotowania:

  1. Cebulkę z czosnkiem obieramy, siekamy i przesmażamy na oliwie. Rydze dokładnie przebieramy, a potem oczyszczamy. Małe sztuki zostawiamy w całości, a większe okazy kroimy na kawałki (kilka większych kapeluszy można zostawić do dekoracji gotowej zupy).
  2. Tak przygotowane grzyby dodajemy do podsmażonej cebuli i czosnku i jeszcze chwile razem smażymy, a następnie zalewamy wszystko bulionem i gotujemy. Gdy wszystkie składniki zmiękną, dodajemy przyprawy i blendujemy zupę na gładki krem. 
  3. Gotowy krem z rydzów wlewamy do miseczek i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Dla dodatkowej ozdoby i smaku możemy ułożyć na górze zupy kawałki podsmażonych kapeluszy i polać wszystko odrobiną oleju rydzowego.

Jak przerobić rydze? Inne pyszne pomysły

Zupa krem z rydzów to tylko początek smakowitych przepisów na bazie tego leśnego skarbu. Jeśli macie pełen kosz takiego cennego składnika, spróbujcie dodawać je również do:

  • śniadaniowej jajecznicy
  • sosów i gulaszy
  • smażonych, gotowanych i pieczonych mięs
  • ziemniaczanych i warzywnych zapiekanek
  • chrupiącej bagietki

Źródło przepisu: trocheinnacukiernia.home.blog