Przejadła się wam już zupa dyniowa i marchwiową? Każdemu, kto zastanawia się, jaką zupę krem przyrządzić na jesienny na obiad, polecamy ten genialny w swojej prostocie przepis. Aby przygotować pełne talerze tego przysmaku, wystarczy tylko kilka garści popularnego sezonowego produktu, a smak, zapach i kolor zupy są obłędne. Oto szybki przepis na najlepszą zupę krem, jaką możecie sobie wyobrazić.
Z czego zrobić zupę krem?
W książkach kucharskich oraz sieci znajdziemy dziesiątki przepisów na zupy krem. Zwykle robi się je z przeróżnych świeżych lub mrożonych warzyw, jednak jest jeszcze inne opcja, o której mało kto pamięta. W sezonie jesiennym przepyszną i soczyście pomarańczową w kolorze, a kremową w konsystencji zupę można zrobić nie tylko na bazie dyni, marchwi czy batatów, ale także z rydzów. Choć zupa rydzowa nie pojawia się na naszych stołach zbyt często, to zdecydowanie warto to zmienić, bo jej smak i aromat oczarowuje już do pierwszej łyżki. Spróbujcie sami, a z pewnością zakochacie się w naszym przepisie.
Prosty przepis na krem z rydzów
Składniki:
- 1/2 kg świeżych rydzów
- 1 l bulionu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta oregano i tymianku
- odrobina chili
- sól do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
- opcjonalnie: olej rydzowy do polania gotowej zupy
Sposób przygotowania:
- Cebulkę z czosnkiem obieramy, siekamy i przesmażamy na oliwie. Rydze dokładnie przebieramy, a potem oczyszczamy. Małe sztuki zostawiamy w całości, a większe okazy kroimy na kawałki (kilka większych kapeluszy można zostawić do dekoracji gotowej zupy).
- Tak przygotowane grzyby dodajemy do podsmażonej cebuli i czosnku i jeszcze chwile razem smażymy, a następnie zalewamy wszystko bulionem i gotujemy. Gdy wszystkie składniki zmiękną, dodajemy przyprawy i blendujemy zupę na gładki krem.
- Gotowy krem z rydzów wlewamy do miseczek i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Dla dodatkowej ozdoby i smaku możemy ułożyć na górze zupy kawałki podsmażonych kapeluszy i polać wszystko odrobiną oleju rydzowego.
Jak przerobić rydze? Inne pyszne pomysły
Zupa krem z rydzów to tylko początek smakowitych przepisów na bazie tego leśnego skarbu. Jeśli macie pełen kosz takiego cennego składnika, spróbujcie dodawać je również do:
- śniadaniowej jajecznicy
- sosów i gulaszy
- smażonych, gotowanych i pieczonych mięs
- ziemniaczanych i warzywnych zapiekanek
- chrupiącej bagietki
Źródło przepisu: trocheinnacukiernia.home.blog