W cieście główną rolę grają suszone, wcześniej namoczone w gorącej wodzie figi. Nawet, jeśli zależy wam na czasie, nie pomijajcie ich moczenia. Dzięki niemu łatwiej pokroicie owoce na mniejsze kawałki, a masa bakaliowa będzie bardziej zwarta. Łatwiej wam będzie też pokroić gotowe ciasto bez okruszków. Zamiast fig możecie również wykorzystać suszone morele, jeśli bardziej wam smakują. 

Jak zrobić ciasto figowe na święta? 

Ciasto z bakaliami, mimo, że ma 3 warstwy i wygląda na pracochłonne, tak naprawdę jest proste w przygotowaniu. Jeśli macie 2 takie same formy do ciasta, przygotowanie i pieczenie pójdzie jeszcze szybciej. Wtedy upieczecie biszkopt i warstwę figową za jednym zamachem. Oba pięterka ciasta potrzebują pieczenia w temp. 180 st. C i w ciągu 20 minut. Po wystudzeniu obu warstw musicie jeszcze tylko przygotować prosty maślany krem do ciasta, i gotowe. Jeśli wolicie i macie większą wprawę, możecie przełożyć je domowym budyniem. Będzie równie dobrze pasował. 

Ciasto z suszonymi figami - przepis

Składniki na biszkopt (forma o wymiarach ok. 32 x 21 cm):

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 3 jajka „L”
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem: 

  • 300 g masła
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki cukru

Składniki na warstwę wierzchnią:

  • 200 g drobno pokrojonych suszonych fig
  • 200 g rodzynek
  • 100 g ulubionych posiekanych orzechów 
  • 100 g ulubionych mielonych orzechów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo: cukier puder do posypania gotowego, złożonego ciasta. 

Sposób przygotowania:

  1. Namoczcie figi w gorącej wodzie. Gdy zmiękną, pokrójcie je na drobniejsze kawałki.
  2. Przygotujcie biszkopt (spód ciasta): ubijcie białka na sztywną pianę. Po 1 łyżce dodawajcie do niej cukier i miksujcie, aż się rozpuści. Po dodaniu cukru dodajcie do masy po 1 żółtku i miksujcie na niższych obrotach. Podczas miksowania wlewajcie olej i wodę. Przesiejcie mąkę, proszek do pieczenia i kakao do piany, wymieszajcie delikatnie szpatułką, by połączyć je z masą jajeczną. Wlejcie ciasto do formy. Pieczcie przez 20 minut w temp. 180 st. C. 
  3. Gdy kakaowy spód się piecze, przygotujcie bakaliowy wierzch. Ubijcie białka na sztywno, dodając do nich stopniowo cukier. Dodajcie do masy mąkę, proszek do pieczenia i bakalie (namoczone i posiekane wcześniej figi, rodzynki i orzechy). Delikatnie wymieszajcie. Przełóżcie do formy i pieczcie jak biszkopt kakaowy - 20 minut w 180 st. C.  
  4. Gdy obie warstwy wystygną, przygotujcie krem. Ubijcie żółtka z cukrem na parze, aż zjaśnieją i zwiększą widocznie objętość (do 15 minut). 
  5. Utrzyjcie masło na puch i stopniowo dodajcie do niego wystudzoną masę z żółtek. Wyłóżcie na biszkopt chłodny krem i przykryjcie blatem z ciasta bakaliowego. 
  6. Przed podaniem posypcie cukrem pudrem.