Niektóre z dań wigilijnych są najpyszniejsze. Do takich zalicza się przede wszystkim ryba po grecku, domowy barszcz z uszkami, zupa grzybowa mojej mamy czy pierogi z farszem wigilijnym. Te ostatnie to majstersztyk, którym zajada się cała rodzina. Bywa jednak tak, ze większość osób spiera się o grubość ciasta. Co dom, to obyczaj. Jedni wolą grubsze, konkretniejsze ciasto, inni zaś niemal takie, które jest cienkie jak papier. Nie ma w tym nic złego, że się różnimy nawet pod takimi względami. Ostatnio znajoma podpowiedziała mi patent na ciasto pierogowe z maszynką do makaronu. Zrobiłam je z pomocą maszynki, którą zakupiłam w Lidlu - już nie będę przygotowywać ich inaczej. 

Maszynka do makaronu i nie tylko - dlaczego ją polubiłam?

Maszynka do makaronu Ernesto z Lidla to niewątpliwie sprzęt warty swojej ceny. W czasach, gdy nie mamy pewności co do jakości mąki w gotowych makaronach, warto użyć tej sprawdzonej, która smakuje nam najlepiej. Zwracam na to uwagę, kupując orkiszową mąkę, która nadaje się nawet dla tych najbardziej wrażliwych na wzdęcia. Do makaronu czy pierogów stosuję typ chlebowy, który znacznie ułatwia wyrabianie. W maszynce z Lidla możecie zrobić 3 rodzaje makaronu, który świetnie smakuje z sosami. Dodatkowo, 7 stopni regulacji grubości ciasta sprawia, że możecie dostosować jego grubość do swoich preferencji.

Tak wspominają ją zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:

Super stosunek ceny do wydajności. Rączka maszynki do makaronu jest solidna.

Doskonały pomocnik w kuchni.

ciasto na pierogi wigilijne w maszynce do makaronu?" name="Jak%20zrobi%C4%87%20najlepsze%20ciasto%20na%20pierogi%20wigilijne%20w%20maszynce%20do%20makaronu?">Jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi wigilijne w maszynce do makaronu?

Ciasto na pierogi jest niewątpliwie jednym z bazowych przepisów, które każdy amator gotowania powinien znać. Jest niezwykle uniwersalne i bardzo smaczne. Nie musicie mieć niezwykłych składników, aby się udało. W rodzinie robimy je z mąki chlebowej, gdyż podczas wyrabiania konsystencja jest znacznie lepsza i łatwiejsza w formowaniu. Sprawdźcie nasze proporcje i sposób mojej znajomej.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 4 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • szklanka bardzo gorącej wody
  • 3/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiejcie dokładnie przez sitko.
  2. Następnie wsypcie do miski i połączcie z olejem rzepakowym lub słonecznikowym.
  3. Wlejcie wodę.
  4. Dosypcie sól i wymieszajcie.
  5. Możecie ugnieść rękoma lub w mikserze planetarnym z hakiem.
  6. Gdy masa będzie gładka i elastyczna odłóżcie ją do odpoczynku na około 20 minut.
  7. Następnie podzielcie na mniejsze kawałki.
  8. Przepuśćcie przez maszynkę do makaronu dwukrotnie w przypadku grubszego ciasta.
  9. Po uzyskaniu placka wykrawajcie od razu gotowe kółka do nadziania pierogów farszem wigilijnym.