Zupa-krem z cukinii dla najmłodszych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pół średniej wielkości cukinii kroimy na plasterki. Posypujemy solą i chwilę czekamy, by zmiękła. Następnie obtaczamy je w mące i rozkłóconym jajku. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. W międzyczasie zagotowujemy ok. 3 l wody. Dodajemy 1-2 marchewki, 4 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w kwadraty oraz cebulę pokrojoną w talarki i 2 ząbki czosnku. Dodajemy do smaku dwie kostki rosołowe i gotujemy ok. 0,5 godz., by warzywa nieco zmiękły. Potem dodajemy usmażoną cukinię. Chwilę gotujemy, a potem blendujemy wszystko razem. Na koniec dodajemy pół szkl. mleka i ¾ szkl. śmietany 18%. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Nalewamy zupę do talerzy i ścieramy odrobinę żółtego sera na wierzch oraz kładziemy kilka rożków kukurydzianych o smaku papryki. Można wszystko posypać natką pietruszki.
Porady
Do zupy można dodać inne chipsy w niewielkiej ilości. Zupę można dosmaczyć po swojemu.
Komentarze