Za każdym razem, kiedy na stole pojawia się aromatyczna zupa rybna z owocami morza czuję się, jak na wakacjach w Hiszpanii.
60 min
Składniki:
75 dag filetów rybnych świeżych lub odmrożonych(morszczuk, dorsz, łosoś)
30 dag wędzonego łososia bez skóry i ości
1 opakowanie mieszanki owoców morza (mrożona)
3 głowy ryb (np. karpia)
1 posiekany w krążki duży por (biała część)
2 pokrojone w cienkie plasterki marchewki
3 spore poszatkowane cebule
2 kolorowe, oczyszczone papryki pokrojone w kostkę
4 posiekane ząbki czosnku
750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
250 ml białego wina wytrawnego
2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
Sok z jednej cytryny
1 pęczek świeżego tymianku
1 łyżka igiełek świeżego rozmarynu
Sól morska, pieprz biały - mielony, papryka czerwona słodka – mielona
Do ozdoby: świeży koperek i cząstki cytryny lub limonki
Zupa rybna z owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone głowy ryb wkładamy do zimnego bulionu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około ½ godziny. Wywar przecedzamy przez drobne sito.
Por, marchewkę, paprykę, czosnek, cebulę wrzucamy do przecedzonego wrzącego bulionu i gotujemy 15 minut. Ryby kroimy w spore kostki i dodajemy do podgotowanych warzyw, a następnie gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z zalewą i zioła, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieloną papryką i gotujemy na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy odmrożone i przepłukane wrzątkiem owoce morza, sok z cytryny oraz wino i trzymamy na ogniu 2 – 3 minuty bez przykrycia delikatnie mieszając. Zupę podajemy ozdobioną piórkami koperku z cząstkami cytryny.
Porady
Zupę możemy również przygotować bez owoców morza. Smakuje i pachnie też wspaniale.
Komentarze