Pyszna zupa-krem. Można ją jeść z różnymi dodatkami tj.serem pleśniowym, serem typu feta, grzankami, groszkiem ptysiowym. Ja z okazji Walentynek zrobiłam serduszka z mozzarelii
40 min
Składniki:
3/4 l bulionu (warzywny lub drobiowy)
1 brokuł
2 pory- białe części
1 ząbek czosnku
ok 2 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
mozzarella
Zupa porowo-brokułowa z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora pokroić na plasterki. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać oliwę. Na niej poddusić pokrojonego pora i cały ząbek czosnku.
2.Gdy por się zaszkli i zmięknie dolać bulion. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu ok 10-15 minut.
3.W tym czasie oczyścić i pokroić na różyczki brokuł.
4.Nastepnie dodać go do bulionu z porem. Ponownie przykryć i gotować kolejne 10-15 minut. Nie gotować zbyt długo, ponieważ brokuł straci swój zielony kolor i zupa będzie wyglądała moało apetycznie.
5.Gy brokuł będzie już miękki zmiksować wszystko blenderem lub przetrzeć przez sitko na gładką masę. Posolić, popieprzyć do smaku.
6.Kulkę mozzarelli pokroić na plastry. Z każdego wykroić seduszko, które ułożyć na gorącą zupę. Zamiast wycinać serduszka mozzarellę można zetrzeć na tarce jarzynowej.
Komentarze