Pyszny i prosty sposób na fajny obiad z ziemniaków.
1 godz. 30 min
Składniki:
ok.2kg ziemniaków (lepiej tych starszych) ugotowanych i utartych jak na kluski.
1 łyżka śmietany 18%
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 duże jajko
2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
sól i pieprz do smaku
25dag podsmażonego boczku pokrojonego w drobną kostkę
50dag pieczarek
20dag żółtego sera
1 średnia cebula
Sos:
1 kostka rosołowa lub bulionetka
1/2 dużego kubka jogurtu greckiego
2łyżki śmietany 18% (do sosów)
2 czubate łyżki koperku
połowa pieczarek przygotowywanych do farszu
pieprz i sól
ew. sok z cytryny jeśli sos wyda się zbyt mdły
Ziemniaczane krokieciki w sosie koperkowo-jogurtowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki utrzeć z 1 łyżką śmietany tak jak na kluski lub też przepuścić przez praskę.
W czasie gdy ziemniaki będą stygły podsmażyć boczek, na tym samym tłuszczu podsmażyć później cebulę wraz z pieczarkami pokrojonymi w półplasterki.
Do przestudzonych ziemniaków dodać obie mąki, jajko, przyprawy, boczek i połowę pieczarek, dobrze wyrobić na jednolitą masę
Wziąć porcję ziemniaków (wielkość ok. 1 małego ziemniaka) na sodek położyć kawałek żółtego sera, uformować w kształt wałeczka, obtoczyć w bułce tartej. Po wykorzystaniu całej masy zrobić sos.
Kostkę rosołową rozpuścić w 0,5l wody, zagotować. Dodać pozostałe pieczarki, przez chwilę gotować.
W osobnej miseczce rozrobić jogurt ze śmietaną i 1/2szkl. zimnej wody, dodać mąkę i chochelkę "pieczarkowego rosołu", całość wymieszać i wlać powoli do gotującego się rosołku, stale mieszając. Dodać koperek, gotować jeszcze przez ok.5 min.
Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
Polać sosem i zajadać z ulubioną surówką.
Komentarze