nadzienie :
- 1 pomidor
- ok . 10 łyżek koncentratu pomidorowego
- przyprawy : oregano, bazylia , czosnek , słodka i ostra papryka , sól i pieprz
- 200 g szynki lub innej wędliny
- 200 g sera
- 1/3 papryki czerwonej
Ziemniaczane pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa , dodajemy masło , mieszamy .
Dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy . Jeśli będzie zbyt kleiste dosypujemy trochę mąki .
Z masy formujemy placuszki , możemy obtaczać je w mące , wówczas lepiej się formują .
Placuszki układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia .
Smarujemy każdy po około łyżce koncentratu pomidorowego i posypujemy przyprawami.
Pomidora kroimy w talarki lub pół talarki , wędlinę i paprykę drobno kroimy , ser ścieramy na tarce i układamy na placuszkach w kolejności : pomidor , wędlina , papryka i ser .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-22 minuty z termoobiegiem .
Smacznego ! :)
Komentarze