Ziemniaczane pizzerinki

0 (0 ocen)

Przepis z serii 'nic się nie marnuje ' , tym razem w wykorzystaniu ziemniaków z niedzielnego obiadu .

Składniki:

  • Składniki na 10 sporych pizzerinek :
    - 500 g ugotowanych ziemniaków (
    - 1 jajko
    - 4 łyżki kaszy manny
    - 1/2 szklanki mąki
    -1 łyżka masła

    nadzienie :
    - 1 pomidor
    - ok . 10 łyżek koncentratu pomidorowego
    - przyprawy : oregano, bazylia , czosnek , słodka i ostra papryka , sól i pieprz
    - 200 g szynki lub innej wędliny
    - 200 g sera
    - 1/3 papryki czerwonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaczane pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa , dodajemy masło , mieszamy .
    Dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy . Jeśli będzie zbyt kleiste dosypujemy trochę mąki .
    Z masy formujemy placuszki , możemy obtaczać je w mące , wówczas lepiej się formują .
    Placuszki układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia .
    Smarujemy każdy po około łyżce koncentratu pomidorowego i posypujemy przyprawami.
    Pomidora kroimy w talarki lub pół talarki , wędlinę i paprykę drobno kroimy , ser ścieramy na tarce i układamy na placuszkach w kolejności : pomidor , wędlina , papryka i ser .
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-22 minuty z termoobiegiem .
    Smacznego ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować