Ciasto zielony mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrażamy szpinak oraz odsączamy go z wody.
Jajka miksujemy z cukrem,dodajemy wolno olej dalej miksując.
Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.Mieszamy ją łyżką.Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy dalej łyżką.
Wlewamy do formy wysmarowanej margaryną i oprószoną mąką,pieczemy ok.1 godz. w temp.180 stopni C.
2.Po wystudzeniu ciasta obcinamy wierzch ciasta i kruszymy go w miseczce.
Pozostałe ciasto nasączamy przygotowanym ponczem z wody i cytryny z dodatkiem cukru.
3.Ubijamy śmietanę dodając pod koniec miksowania śmietan-fixy wraz z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem do smaku.Na ciasto wykładamy śmietanę,posypujemy ją okruszkami cista oraz na sam wierzch owocami granata dociskając je lekko dłonią.
Komentarze