Żeberka z musztardą i miodem

4.5 (171 ocen)

Pomysł zaczerpnięty z internetu. Udoskonalony nieco przeze mnie.

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    1 łyżeczka ostrej papryki
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki pieprzu
    0,5 szkl. musztardy
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    1 średnia cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka z musztardą i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka z musztardą i miodem 1 1. Żeberka podzielić na porcje. W moździerzu rozetrzeć rozmaryn, dodać paprykę, sól, pieprz i wymieszać. Posypać z obu stron żeberka. Wstawić na 2-3 godz. do lodówki.
  • Żeberka z musztardą i miodem 2 2. W miseczce wymieszać musztardę, miód oraz cukier.
  • Żeberka z musztardą i miodem 3 3. Wysmarować żeberka z obu stron. Wstawić do lodówki na kolejne 2-3 godz. Podlać odrobiną wody. Piec w naczyniu żaroodpornym przez ok. 1 godz. w temp. 180 stopni.
  • Żeberka z musztardą i miodem 4 4. Następnie żeberka posypać pokrojoną w kostkę cebulą. Piec jeszcze ok. 25 min.

Porady

Proporcje marynaty można zmieniać według własnego smaku. Czas pieczenia należy dopasować do danego piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Musztarda Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować