Żeberka z majonezem i musztardą

4.99 (144 ocen)

Zamarynowane może brzydko wyglądają ale po upieczeniu są pyszne i bardzo soczyste Polecam :=)

Składniki:

  • 700g mięsistych żeberek wieprzowych
    2 kopiaste łyżki majonezu
    1 łyżka kopiasta musztardy (u mnie sarepska)
    olej do rzepakowy smażenia + do wysmarowania blaszki
    3 duże ząbki czosnku
    sól morska,pieprz świeżo mielone wg.uznania
    płatki chili-opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.99 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka z majonezem i musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dzielimy na porcje miedzy kostkami,myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
    Solimy,pieprzymy z każdych stron i przesmażamy je na rozgrzanym oleju na patelni.Przekładamy do misy i zostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Do naczynia/miski dodajemy majonez,musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (dodatkowo dodałam pół płaskiej łyżeczki soli) i całość mieszamy.
  • 3. Gotową masą smarujemy wcześniej ostudzone mięso i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  • poszczególne etapy przygotowania :) 4. Po tym czasie wykładamy żeberka na wysmarowaną blaszkę/naczynie olejem razem z pozostałą masą(ja sobie dodatkowo posypałam płatkami chili),nakrywamy folią aluminiową i pieczemy w 170* (grzanie góra) około 1h,15min.
    pózniej odkrywamy i zapiekamy jeszcze chwilke i gotowe :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować