Żeberka z majonezem i musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka dzielimy na porcje miedzy kostkami,myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
Solimy,pieprzymy z każdych stron i przesmażamy je na rozgrzanym oleju na patelni.Przekładamy do misy i zostawiamy do ostygnięcia.
2.Do naczynia/miski dodajemy majonez,musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (dodatkowo dodałam pół płaskiej łyżeczki soli) i całość mieszamy.
3.Gotową masą smarujemy wcześniej ostudzone mięso i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
4.Po tym czasie wykładamy żeberka na wysmarowaną blaszkę/naczynie olejem razem z pozostałą masą(ja sobie dodatkowo posypałam płatkami chili),nakrywamy folią aluminiową i pieczemy w 170* (grzanie góra) około 1h,15min.
pózniej odkrywamy i zapiekamy jeszcze chwilke i gotowe :-)
Komentarze