Zapiekanka z cukiniowym spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Następnie w durszlaku płuczemy zimną wodą aby się nie sklejał. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
2.Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do spaghetti oraz gałką muszkatołową. Dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy. Na patelni na rozgrzanym oleju rozpuszczamy 3/4 kostki rosołowej i podsmażamy delikatnie pozostałe posiekane ząbki czosnku. Dodajemy do tego mięso. Obsmażamy rozdrabniając mięso na małe cząsteczki. Do zarumienionego mięsa dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy aż cebulka się zarumieni. W misce lub dużym słoiku mieszamy ze sobą pół litra wody, ketchup, koncentrat i cukier. Wlewamy całość na patelnię z mięsem. Gotujemy na małym ogniu dodając pozostałe przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. W razie potrzeby dolewamy wody. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany. Mieszamy.
3.Sos wlewamy do naczynia z makaronem. Dodajemy większość sera (zostawiamy trochę do posypania na wierzchu, mieszamy.
4.Cukinię myjemy, kroimy na podłużne cienkie paski (ja zrobiłam to obieraczką do warzyw). Pokrojone paski solimy. Następnie dodajemy do makaronu. Mieszamy. Kilka pasków cukinii układamy na wierzchu.
5.Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia zapiekankę posypujemy serem i pieczemy aż się roztopi.
Komentarze