Zapiekanka z cukiniowym spaghetti

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapiekanka makaronowa z mięsem i dodatkiem cukinii al'a spaghetti.

  • 60 min

Składniki:

  • - OPAKOWANIE MAKARONU (JA NAJBARDZIEJ LUBIĘ WSTĄŻKI)

    DO SOSU:
    - 500 g mielonego mięsa z łopatki
    - 2 większe cebule
    - 4 łyżki koncentratu
    - 3 łyżki ketchupu
    - łyżeczka cukru
    - 2 łyżki śmietanki 30 %

    - 250 GRAM UTARTEGO ŻÓŁTEGO SERA
    - 1 CUKINIA ŚREDNIEJ WIELKOŚCI

    PRZYPRAWY:
    - 4 łyżeczki oregano
    - 3 łyżeczki cząbru
    - 4 łyżeczki przyprawy do spaghetti
    - 6 ząbków czosnku
    - szczypta gałki muszkatołowej
    - 3/4 kostki rosołowej
    - kostka czosnku (lub łyżeczka czosnku granulowanego)
    - 5 listków świeżej bazylii, pęczek tymianku świeżego (drobno posiekane)
    - sól, pieprz do smaku

    - Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka z cukiniowym spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Następnie w durszlaku płuczemy zimną wodą aby się nie sklejał. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • 2. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do spaghetti oraz gałką muszkatołową. Dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy. Na patelni na rozgrzanym oleju rozpuszczamy 3/4 kostki rosołowej i podsmażamy delikatnie pozostałe posiekane ząbki czosnku. Dodajemy do tego mięso. Obsmażamy rozdrabniając mięso na małe cząsteczki. Do zarumienionego mięsa dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy aż cebulka się zarumieni. W misce lub dużym słoiku mieszamy ze sobą pół litra wody, ketchup, koncentrat i cukier. Wlewamy całość na patelnię z mięsem. Gotujemy na małym ogniu dodając pozostałe przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. W razie potrzeby dolewamy wody. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany. Mieszamy.
  • 3. Sos wlewamy do naczynia z makaronem. Dodajemy większość sera (zostawiamy trochę do posypania na wierzchu, mieszamy.
  • 4. Cukinię myjemy, kroimy na podłużne cienkie paski (ja zrobiłam to obieraczką do warzyw). Pokrojone paski solimy. Następnie dodajemy do makaronu. Mieszamy. Kilka pasków cukinii układamy na wierzchu.
  • 5. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia zapiekankę posypujemy serem i pieczemy aż się roztopi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować