Wyśmienite spaghetti z tuńczykiem i śmietaną

4.45 (164 ocen)

  • 40 min

Pragnę podzielić się z Państwem tą niecodzienną potrawą gdyż jest smaczna i prosta w przygotowaniu.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g makaronu
    2 puszki tuńczyka w kawałkach
    100 g żółtego sera ( nie koniecznie)
    400 g śmietany 18 %
    3 ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól , pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.45 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wyśmienite spaghetti z tuńczykiem i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy ale dente następnie odsączamy tuńczyka z oleju
  • 2. Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy na patelnię tuńczyka. Cząstki można lekko rozdzielić widelcem, nie rozdrabniać.
  • 3. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, czosnek rozgniatamy w wyciskarce do czosnku. Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy cebulę i dusimy ją na wolnym ogniu, aby nabrała złotego koloru (nie wolno jej przypalić, bo potrawa będzie gorzka).
  • 4. Tuńczyka dusimy chwilę pod przykryciem. Dodajemy czosnek. Zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy,przyprawiamy do smaku.
  • 5. Ugotowany wcześniej makaron penne wrzucamy na patelnię, mieszamy razem składniki. Na talerzach podajemy danie posypane serem.

Porady

Uważać, aby śmietana podczas dodawania się nie ścięła, najlepiej na chwilę zdjąć patelnię z ognia i dopiero dodać śmietanę. To ważne, aby była ona jak najdelikatniejsza w smaku. Jeśli ktoś lubi, ser można dodać pod koniec gotowania, zagęści sos i sprawi, że będzie bardziej aksamitny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować