0,5 kg mąki pszennej typu 00 lub 500
300ml letniej wody
25ml oliwy extra virgin
4g soli
3 g świeżych drożdży lub 2 gramy suchych
Sos:
Puszka pomidorow pelati
Pęczek świeżej bazyli
Oliwa,sól, pieprz
Skladniki do pizzy wg uznania
1.Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie. W miszeczce mieszamy wodę, sól, drożdże i oliwe. Mieszamy do rozpuszczenia składników. Wlewamy do miski w zrobione wgłębienie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min.
Po tym czasie mieszamy ciasto w misce i kiedy jest w miare sprężyste przykrywamy miske folia i chowamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie dzielimy ciasto na pół i ponownie chowamy w ciepłe miejsce na godzinę.
W miedzy czasie wrzucamy pomidory do garnka, gotujemy do wygotowani wody. Dodajemy bazylię, oliwe i przyprawy i blendujemy.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy, smarujemy sosem i dodajemy swoje ulubione dodatki.
Pieczemy 16 min w temperaturze 220 stopni.
Komentarze