Wiśniowo śmietanowo – jogurtowa pycha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kawę – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
2.Masa wiśniowa:Wiśnie odsączyć z soku i uzupełnić go wodą aby powstało 0,5l płynu. Wsypać cukier i całość zagotować. 1 szkl wody wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do gotującego się soku razem z wiśniami. Zagotować i jeszcze ciepły wylać na biszkopt. Przykryć drugim plackiem.
3.Masa śmietanowo - jogurtowa: Wodę zagotować z połową cukru i rozpuścić niej żelatynę. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem gdy będzie sztywna cały czas miksując dodawać po łyżce jogurtu. Pod koniec ubijania wlewać powoli jeszcze ciepłą żelatynę. Wyłożyć na ciasto. Posypać startą czekoladą.
Komentarze