Kopuła śmietanowo-jogurtowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku.
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Dodać do masy jajecznej i wymieszać drewnianą łyżką.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
Wylać ciasto. Wyrównać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 30 minut w 180 st C.
Po upieczeniu wystudzić.
MASA JOGURTOWA
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić w kostkę.
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
Wymieszać, żeby nie było grudek.
Przestudzić.
Śmietankę ubić na sztywno.
Jogurt wymieszać z cukrem pudrem.
Dodać ubitą śmietankę oraz rozpuszczoną żelatynę.
Połączyć ze sobą.
Na końcu dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać.
Miskę szklaną o średnicy 16 cm wyłożyć folią spożywczą.
Przelać do niej masę jogurtową.
Przykryć i wstawić do lodówki do stężenia.
Najlepiej na całą noc.
MASA ŚMIETANOWA
Śmietankę ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać cukier puder i serem mascarpone.
Dokładnie razem wymieszać.
Na upieczony biszkopt wyłożyć masę jogurtową.
Na masę jogurtową rozsmarować masę śmietanową formując kopiec.
Udekorować dowolnie truskawkami, czerwonymi porzeczkami i miętą.
Przechowywać w lodówce.
Biszkopt i masę jogurtową najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej.
Komentarze