Kopuła śmietanowo-jogurtowa z truskawkami

  • wyświetlono: 262 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

efekt wizualny jak i smakowy zadowoli niejednego smakosza

Kasia S
  • 1 porcje
  • 1440min

Składniki

BISZKOPT

3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

MASA JOGURTOWA

300 ml jogurtu naturalnego
200 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki wrzącej wody
4 łyżeczki żelatyny
20 dag truskawek

MASA ŚMIETANOWA

400 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
250 gram serka mascarpone

DO DEKORACJI

truskawki
czerwone porzeczki
listki mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Kopuła śmietanowo-jogurtowa z truskawkami

  • 1. BISZKOPT

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku.
    Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.
    Dodać do masy jajecznej i wymieszać drewnianą łyżką.
    Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
    Wylać ciasto. Wyrównać.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 30 minut w 180 st C.
    Po upieczeniu wystudzić.

    MASA JOGURTOWA

    Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić w kostkę.
    Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
    Wymieszać, żeby nie było grudek.
    Przestudzić.
    Śmietankę ubić na sztywno.
    Jogurt wymieszać z cukrem pudrem.
    Dodać ubitą śmietankę oraz rozpuszczoną żelatynę.
    Połączyć ze sobą.
    Na końcu dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać.
    Miskę szklaną o średnicy 16 cm wyłożyć folią spożywczą.
    Przelać do niej masę jogurtową.
    Przykryć i wstawić do lodówki do stężenia.
    Najlepiej na całą noc.

    MASA ŚMIETANOWA

    Śmietankę ubić na sztywno.
    Pod koniec ubijania dodać cukier puder i serem mascarpone.
    Dokładnie razem wymieszać.

    Na upieczony biszkopt wyłożyć masę jogurtową.
    Na masę jogurtową rozsmarować masę śmietanową formując kopiec.
    Udekorować dowolnie truskawkami, czerwonymi porzeczkami i miętą.
    Przechowywać w lodówce.

    Biszkopt i masę jogurtową najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieTruskawkijogurtMama mnie nauczyłana zimnotanie gotowanie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik

Dodane przez: monikaT83

Torcik śmietanowo- jogurtowy z niespodzianką

Torcik przygotowałam z okazji naszej...

ciasto jogurtowe z truskawkami

Dodane przez: klementynka

ciasto jogurtowe z truskawkami

Wilgotne, przepyszne ciasto z truskawkami....

Prosty tort jogurtowy z truskawkami (bez pieczenia)

Dodane przez: anamarisworld

Prosty tort jogurtowy z truskawkami (bez...

Prosty tort jogurtowy z truskawkami...

Ciasto jogurtowo - kakaowe z truskawkami

Dodane przez: Zora

Ciasto jogurtowo - kakaowe z truskawkami

Szybko, smacznie ... smak z dzieciństwa...

ciasto truskawkowa straciatella

Dodane przez: agarybak76

Ciasto Jogurtowa straciatella z truskawkami

Lekki, orzeźwiający deser na biszkopcie,...

Trzy życzenia - ciasto jogurtowo-śmietanowe

Dodane przez: ewaeu

Trzy życzenia - ciasto jogurtowo-śmietanowe...

Lekkie ciasto bez pieczenia. Pianka...