Kopuła śmietanowo-jogurtowa z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 1 osoby

efekt wizualny jak i smakowy zadowoli niejednego smakosza

  • 24 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • BISZKOPT

    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    MASA JOGURTOWA

    300 ml jogurtu naturalnego
    200 ml śmietanki 30 %
    3 łyżki cukru pudru
    1/3 szklanki wrzącej wody
    4 łyżeczki żelatyny
    20 dag truskawek

    MASA ŚMIETANOWA

    400 ml śmietanki 30 %
    3 łyżki cukru pudru
    250 gram serka mascarpone

    DO DEKORACJI

    truskawki
    czerwone porzeczki
    listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kopuła śmietanowo-jogurtowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku.
    Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.
    Dodać do masy jajecznej i wymieszać drewnianą łyżką.
    Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
    Wylać ciasto. Wyrównać.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 30 minut w 180 st C.
    Po upieczeniu wystudzić.

    MASA JOGURTOWA

    Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić w kostkę.
    Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
    Wymieszać, żeby nie było grudek.
    Przestudzić.
    Śmietankę ubić na sztywno.
    Jogurt wymieszać z cukrem pudrem.
    Dodać ubitą śmietankę oraz rozpuszczoną żelatynę.
    Połączyć ze sobą.
    Na końcu dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać.
    Miskę szklaną o średnicy 16 cm wyłożyć folią spożywczą.
    Przelać do niej masę jogurtową.
    Przykryć i wstawić do lodówki do stężenia.
    Najlepiej na całą noc.

    MASA ŚMIETANOWA

    Śmietankę ubić na sztywno.
    Pod koniec ubijania dodać cukier puder i serem mascarpone.
    Dokładnie razem wymieszać.

    Na upieczony biszkopt wyłożyć masę jogurtową.
    Na masę jogurtową rozsmarować masę śmietanową formując kopiec.
    Udekorować dowolnie truskawkami, czerwonymi porzeczkami i miętą.
    Przechowywać w lodówce.

    Biszkopt i masę jogurtową najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować