Wiśnie w syropie

4.38 (211 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 6 osób

Idealne na zimę! niezastąpione do ciast drożdżowych, rogalików, deserów, lodów, naleśników! Dla mnie osobiście fenomen – jędrne, mięsiste, słodkie wiśnie zalane pysznym syropem. Zawsze mam ich najwięcej w swojej spiżarni.

  • 24 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg wiśni – wydrylowanych
    1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.38 (211 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Wiśnie w syropie

Wiśnie w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. dzień 1. Wydrylowane wiśnie wkładamy do dużej miski, zasypujemy cukrem, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na 24h.

    dzień 2. Odlewamy sok (który powstał nam z wiśni) do garnka i zagotowujemy go. Gorącym sokiem zalewamy nasze wiśnie, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na kolejne 24h.

    dzień 3. Po raz kolejny odlewamy sok (który powstał nam z wiśni) do garnka i zagotowujemy go. Gorącym sokiem zalewamy nasze wiśnie, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na kolejne 24h.

    dzień 4. Odlewamy sok (który powstał nam z wiśni) do garnka i zagotowujemy go. Wiśnie układamy dosyć ciasno w słoikach, zalewamy gorącym sokiem, zakręcamy słoiki. Gotowe weki wkładamy do garnka z wodą i pasteryzujemy ok. 10 minut od momentu wrzenia. Gotowe wiśnie w syropie wyjmujemy na ścierkę i ustawiamy je wieczkiem do góry – do wystygnięcia. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, by zimą delektować się ich wspaniałym smakiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować