Idealne na zimę! niezastąpione do ciast drożdżowych, rogalików, deserów, lodów, naleśników! Dla mnie osobiście fenomen – jędrne, mięsiste, słodkie wiśnie zalane pysznym syropem. Zawsze mam ich najwięcej w swojej spiżarni.
Wiśnie w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.dzień 1. Wydrylowane wiśnie wkładamy do dużej miski, zasypujemy cukrem, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na 24h.
dzień 2. Odlewamy sok (który powstał nam z wiśni) do garnka i zagotowujemy go. Gorącym sokiem zalewamy nasze wiśnie, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na kolejne 24h.
dzień 3. Po raz kolejny odlewamy sok (który powstał nam z wiśni) do garnka i zagotowujemy go. Gorącym sokiem zalewamy nasze wiśnie, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na kolejne 24h.
dzień 4. Odlewamy sok (który powstał nam z wiśni) do garnka i zagotowujemy go. Wiśnie układamy dosyć ciasno w słoikach, zalewamy gorącym sokiem, zakręcamy słoiki. Gotowe weki wkładamy do garnka z wodą i pasteryzujemy ok. 10 minut od momentu wrzenia. Gotowe wiśnie w syropie wyjmujemy na ścierkę i ustawiamy je wieczkiem do góry – do wystygnięcia. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, by zimą delektować się ich wspaniałym smakiem
Komentarze