Warstwowa sałatka śledziowa

4.5 (171 ocen)

  • 10 min

Kolorowa sałatka ozdobi wielkanocny stół. ;)

  • 10 min

Składniki:

  • 500 g filetów śledzia w oleju
    4 średnie, pieczone buraki
    4 jajka
    1 biała cebula
    200 g selera ze słoiczka
    puszka kukurydzy
    300 g ogórków konserwowych
    6 łyżek majonezu
    1 puszka mini czerwonej fasoli
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ryba

Warstwowa sałatka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki owijamy folią aluminiową i pieczemy przez czterdzieści minut w 200 stopniach (można to zrobić przy okazji, np podczas pieczenia ciasta lub pasztetu ;)). Następnie studzimy je, obieramy i ścieramy na tarce o najgrubszych oczkach.

    Na dnie miski układamy pokrojone w kostkę śledzie, następnie posiekana drobno i przelana wrzątkiem biała cebula, kukurydza, ogórki, seler, buraczki, fasolka, warstwa doprawionego solą oraz pieprzem majonezu i starte na najmniejszych oczkach jajka.

    Dekorujemy rzeżuchą.

    Sałatkę można też podawać wymieszaną, jednak moim zdaniem o wiele ładniej prezentuje się w warstwach. ;)

Porady

Dzięki przelaniu wrzątkiem cebuli stanie się mniej ostra i smaczniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować