Waflowy przekładaniec Babci Zosi

4.49 (198 ocen)

Przepis z zeszytu mojej mamy Zosi . Ilekroć jem te przepyszne wafelki powracają wspomnienia z mojego dzieciństwa . Mama często przygotowywała właśnie takie andruty. Te sklepowe nie są takie same.

Składniki:

  • • 1 paczka wafli kwadratowych (225g)
    • 1 szklanka mleka
    • ½ szklanki cukru kryształu
    • 250g margaryny
    • 2 szklanki mleka w proszku
    • 3 łyżki kakao
    • 1 słoiczek dżemu albo gęstej marmolady( mnie powidła śliwkowe domowe )
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Przekładaniec Desery Andruty

Waflowy przekładaniec babci zosi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla wlać mleko, wsypać cukier, dodać margarynę oraz kakao . Wszystkie składniki zagotować. Po zagotowaniu odstawić i przestudzić . Potem dodać mleko w proszku. Energicznie wymieszać na gładką masę . Ja używam ręcznego blendera. Każdy wafel posmarować cienko dżemem lub marmoladą. Masą przekładać pokryte dżemem ( albo marmoladą ) wafle. Składać jeden na drugi. Obciążyć deseczką .Wstawić do lodówki. Krajać ostrym nożem .

Porady

Podczas mieszania uważać , aby nie zrobiły nam się grudki. Najlepsze do wafli są powidła własnej roboty . Mleko pełnotłuste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować