Rożki ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Rożki ze szpinakiem są smaczne zarówno za ciepło jak i na zimno. Wykonanie ich zajmuje zaledwie 30 minut.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
    2 ząbki czosnku
    200 g liści szpinaku
    2 łyżki oliwy
    100 g sera feta
    1 jajko
    1 łyżka mleka
    przyprawy : pieprz, sól, gałka muszkatołowa mielona

Rożki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ząbki czosnku drobno posiekać .Liście szpinaku dokładnie wypłukać .( Szpinak może mieć piasek ). Usunąć grube łodygi. Szpinak pokroić grubo. Rozgrzać olej na patelni. Czosnek i szpinak usmażyć na małym ogniu około 3 minuty, aż szpinak upadnie. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pokrój fetę w kostkę i dodaj do szpinaku. Rozgrzej piekarnik. Ciasto francuskie pokrój w kwadraty .Oddziel żółtko od białka. Białko roztrzep i pędzelkiem do ciasta posmaruj każdy kwadracik. Na środku każdego kwadratu połóż szpinak i fetę. Każdy kwadrat złóż na pół , tak aby powstał trójkąt. Krawędzie mocno przyciśnij widelcem. Rożki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko wymieszaj z 1 łyżką mleka . Posmaruj wierzch każdego rożka żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w piekarniku ok. 20-25 minut aż do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy