wafle cynamonowe

4 (1 ocen)

  • 40 min

Jestem mile zaskoczona, wafle kojarzyły mi się z suchymi andrutami i dlatego tak długo ich nie robiłam. A tu szok. Słodkie, chrupiące, cynamnowe, pyszne. Twarde to fakt, jak to wafelki ale bardzo pasuje mi ich przypieczony smak. Idealne do chrupania zamiast chipsów podczas oglądania filmu:)

  • 40 min

Składniki:

  • (około 60 sztuk):

    2 jajka
    315 g mąki
    200 g cukru
    szczypta cynamonu
    125 g masła
    1 łyżka rumu
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wafle cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka zmiksować z cukrem. Następnie dodac masło a po chwili mąkę i resztę skłądników. Miksować, aż ciasto będzie lepie i jednolite. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na godzinę.
  • 2. Przed pieczeniem waflownicę posmarować olejem. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha, układać w waflownicy na środku każdego wzorka. Piec około 2 minut (Ustawiłam waflownicę na 3,5. Zależy jak mocno chcecie mieć je przypieczone). Jeszcze ciepłe kroić nożem na kawałki.

Porady

Wafle ekspresowo twardnieją, więc należy pokroić je od razu po wyjęciu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Rum Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować