Uszkowa zapiekanka

4.46 (160 ocen)

  • 60 min

Ciekawy pomysł na wykorzystanie uszek, które zostały w zamrażarce od Wigilii. Przepis powstał ze składników, które każdy ma zwykle w lodówce. Zamiast uszek można użyć gotowego tortellini.

  • 60 min

Składniki:

  • -ok. 30 dag mrożonych uszek lub 1 opakowanie tortellini o dowolnym nadzieniu (u mnie uszka z kapustą i grzybami)
    -3 kiełbaski śląskie (mogą być takie jakie akurat znajdują się w lodówce)
    -1 duża cebula
    -1 szklanka mleka (250 ml)
    -2-3 serki topione (po ok. 100 g każdy)
    -20 dag żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.46 (160 ocen)

Zobacz również:

Torty Uszka Zapiekanki

Uszkowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę pokroić na półplasterki i podsmażyć. Gdy się zrumieni dodać cebulę i smażyć razem aż się zeszkli. Ser żółty zetrzeć na tarce.
  • 2. W osolonym wrzątku ugotować uszka aż będą miękkie. Tortellini ugotować wg opisu na opakowaniu.
  • 3. Podgrzać mleko dodając serki topione, mieszając aż się całkowicie rozpuszczą i powstanie sos serowy. Masa powinna zgęstnieć po dodaniu serków. Jeśli będzie bardzo rzadka należy dodać jeszcze jeden serek.
  • przed zapiekaniem 4. Ugotowane uszka lub tortellini odsączyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać kiełbasę z cebulką i wymieszać. Polać sosem serowym i wymieszać. Posypać żółtym serem.
  • smacznego 5. Zapiekać ok 20-25 min w temperaturze 180 stopni.

Porady

Można to danie potraktować jako wegetariańskie i nie dodawać kiełbasy. Można także nie mieszać uszek z sosem, ja jednak lubię jak wszystkie składniki są równo wymieszane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortellini Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować