Ciasto trio makowo - kokosowo - jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto makowe: Mak sparzyć i zmielić w maszynce dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, zmniejszyć obroty miksera i dodawać pozostałe składniki. Na koniec delikatnie mieszając łyżką, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Upiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut, formie pokrytej papierem do pieczenia. Po wbiciu patyczka ma on być suchy. Przekroić na dwie części.
2.Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypywać partiami cukry, ubijać do ich rozpuszczenia. Na koniec wsypać kokos i delikatnie połączyć mieszając łyżką. Bezę przełożyć do tej samej blaszki co było pieczone ciasto makowe. Blaszka ma być również wyłożona papierem do pieczenia. Bezę piec ok. 20 – 35minut w 160 stopniach, do lekkiego zrumieniania.
3.Masa serowa: Galaretkę i żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wody. Ser utrzeć z cukrem, dodać chłodną galaretkę, krótko zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno, na koniec dodać śnieżkę. Delikatnie mieszając łyżką połączyć z masą serową.
4.Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę w proszku i mieszać do jej rozpuszczenia. Jeszcze ciepłe przełożyć na bezę kokosową.
5.Przełożenie:
Na ciasto makowe wyłożyć połowę masy serowej, przykryć ją bezą kokosową. Chłodne jabłka wyłożyć na bezę, przykryć je ciastem makowym. Na wierzchu rozsmarować pozostały krem serowy. Udekorować polewą lub wiórkami kokosowymi.
Porady
ciasto makowe najlepiej upiec dzień wcześniej, przed przekrojeniem go na dwie części.
Komentarze